środa, 3 kwietnia, 2024

Zdrowe odżywianie się

Wydaje się, że zasady zdrowego odżywiania się, są dla nas wszystkich jasne; że nie powinno się jeść za tłusto, zbyt słodko i w fast foodach. Okazuje się jednak, że większość z nas zna tylko podstawowe zasady zdrowego żywienia i nie do końca je rozumie. Duża część Polaków nie wie na przykład czym różnią się tłuszcze roślinne od zwierzęcych i jaki ma to wpływ na zdrowie. Tymczasem, sposób, w jaki się odżywiamy ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i bezpośrednio oddziałuje na nasz styl życia.

Co jeść?

Pierwszą rzeczą, którą musimy sobie uświadomić jest to, że tak naprawdę nie ma dobrych i złych pokarmów – cały problem polega na odpowiednim dobraniu potraw do potrzeb organizmu. Nie można przecież powiedzieć, że mięso wołowe jest złe i nie powinno się go jeść. Jednak, jeśli z tym mięsem przesadzimy, istotnie stanie się ono dla nas pokarmem niepożądanym.

W związku z tym, nie można powiedzieć, że zdrowe pokarmy, to tylko ekologicznie wytworzone warzywa i białe mięso. Fakt, że czasem mamy ochotę na coś słodkiego, jest ewolucyjnym przejawem tego, że od czasu do czasu, nasz organizm tego potrzebuje. Z tego samego powodu nie istnieje jedna idealna dieta – jest ich wiele, a najlepsze charakteryzują się tym, że dostarczają nam składniki odżywcze w idealnie dobranych proporcjach.

Zdrowe odżywianie się

Jak jeść?

Większość z nas słyszała już, że nie wolno jeść w pośpiechu ani bezpośrednio przed snem. Jak myślisz? Ile osób na sto bierze takie uwagi do serca? Ja sądzę że bardzo niewiele, a przecież stosowanie się do takich porad ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Czemu to ignorujemy?

Wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania się jest bardzo wiele, oto niektóre z nich:

Jedz często, ale mało. Specjaliści sugerują, że najkorzystniejsze dla organizmu jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie. Ma to wpływ na nasz metabolizm, czyli przemianę pokarmu na środki odżywcze. Wg lekarzy, powinniśmy być najedzeni przez całą dobę, ale nigdy nie najadać się do syta, tylko zaspokajać głód.

Unikaj cholesterolu i tłuszczów zwierzęcych. Tłuszcze nasycone, zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego, podnoszą poziom cholesterolu i krzepliwość krwi, co prowadzi do takich chorób, jak miażdżyca i zakrzepy krwi. Tłuszcze zwierzęce można z powodzeniem zastąpić roślinnymi. Szczególnie poleca się oliwę z oliwek.

Wskazówek jest jeszcze całe mnóstwo, ale to już materiał na inny artykuł.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl