Informacje:Kategoria: Mięso
Czas przyrządzania: 3 godz
Poziom trudności: ŚREDNI
Ilość porcji: 1
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja

Składniki:

  • surowy boczek, chudy 800 g
  • główka sałaty 1 szt
  • mielony ryż 100 g
  • Marynata:
  • miód płynny 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • wódka 2 łyżki
  • przyprawa „5 zapachów” 0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania potrawy:Boczek opłukać w zimnej wodzie, po czym osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, a te w kwadraty o boku 4 cm. Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać ze sobą.

W mieszaninie tej marynować mięso przez 30 min. Sałatę umyć, osączyć i podzielić na pojedyncze listki. Na rozgrzanej silnie patelni zrumienić (bez tłuszczu) mielony ryż. Panierować w nim kawałki boczku. Siatkę do gotowania na parze wyłożyć liśćmi sałaty. Na nich układać panierowane kawałki boczku. Gotować na parze przez ok. 2 h. Podawać na gorąco, razem z liśćmi sałaty, na których boczek się gotował.