Informacje:Kategoria: Mięso
Czas przyrządzania: 45 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcjaSkładniki:

  • żeberka wieprzowe 4 szt
  • smalec 6 dag
  • ziemniaki 4 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania potrawy:Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Dodatkowe uwagi:Żeberka powinny być mięsiste, zamiast 6 dag smalcu można użyć 4 łyżki dobrego oleju np. sojowego, ziemniaki takiej samej wielkości