Gotowanie w parowarze to bardzo zdrowy i prosty sposób na przygotowywanie chudych mięs, ryb, a także warzyw. Dzięki gotowaniu w parowarze do przygotowywanych potraw nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu, a największą zaletą takiego właśnie gotowania jest to, iż dany produkt spożywczy zachowuje niemal wszystkie cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Obecnie dostępne w sklepach parowary składają się z kilku części, wśród których można wymienić garnek, kosz na jedzenie, a także pokrywkę. W jaki jednak sposób należy gotować w parowarze i jakich zasad należy się trzymać?

Gotowanie w parowarze: zasady

Aby gotowanie na parze było efektywne warto postępować zgodnie z kilkoma zasadami. Po pierwsze, żywność warto pokroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu dużo szybciej się ugotuje. Kolejną bardzo ważną kwestią jest ilość potrzebnej wody, dlatego też warto pamiętać o tym, aby do garnka parowaru wlać co najwyżej wodę do 1/4 jego wysokości, gdyż pomiędzy powierzchnią wody a koszykiem powinno być kilka centymetrów wolnej przestrzeni (jedzenie nie może mieć bowiem żadnego kontaktu z wodą). Gdy woda w parowarze się zagotuje, w koszu należy umieścić warzywa, mięso lub rybę, przerywając go pokrywką oraz gotując tak długo, jak jest to wskazane.

Aby parowar działał w odpowiedni sposób, gdy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć moc, ponieważ woda przez cały czas musi być doprowadzana do wrzenia. Jeśli gotowanie na parze trwa długo, należy na bieżąco monitorować poziom wody, dolewając ją, jeśli zajdzie taka potrzeba. W trakcie gotowania na parze warto również pamiętać o tym, aby w koszyku nie umieszczać produktów o różnym czasie gotowania, dlatego też w tym przypadku warto wybrać parowar, który składa się z co najmniej dwóch koszyków. Gdy dany produkt spożywczy będzie już gotowy, należy wyjąć go z parowaru, myjąc urządzenie w ciepłej wodzie.

Gotowanie w parowarze: czas gotowania

W przypadku ryby czas gotowania w zależności od jej grubości może wynosić około 10 minut, jednak w sytuacji, gdy nie jest ona zbyt gruba, może być nawet krótszy. W przypadku chudego mięsa gotowanie w parowarze może trwać od 10 do nawet 25 minut. Jeśli chodzi natomiast o warzywa, to czas potrzebny na ich ugotowanie (w zależności od rodzaju) wynosi od 2 do 10 minut.