czwartek, 7 marca, 2024

Co można gotować w parowarze?

Parowar to urządzenie przeznaczone do gotowania na parze. Na jego zakup decydują się osoby, które wiedzą, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Dzięki gotowaniu na parze można także zgubić zbędne kilogramy. Zastanawiasz się co można przyrządzić w tego typu urządzeniu? Myślisz, że nadaje się on wyłącznie do gotowania warzyw? To nie prawda. Poniżej zaprezentuję Ci kilka sposobów na dania z parowaru. 

Jakie jedzenie można przyrządzać w parowarze?

Warzywa

  • Brokuły, kalafior, marchew: zachowują swoją chrupkość i intensywny kolor.
  • Szparagi i zielona fasolka: idealne do szybkiego gotowania na parze.
  • Kukurydza: zachowuje swoją naturalną słodycz.

Mięso i ryby

  • Kurczak: gotowany na parze jest soczysty i delikatny.
  • Ryby: łosoś, dorsz, czy tilapia, gotowane na parze, zachowują delikatność i wilgotność.
  • Krewetki: szybko gotują się na parze, zachowując swoją soczystość.

Ryż i kasze

  • Ryż: staje się puszysty i dobrze ugotowany.
  • Kasza gryczana, quinoa: gotowanie na parze pozwala zachować ich naturalny smak i teksturę.

Jajka

  • Jajka na miękko lub na twardo: można je łatwo przygotować w parowarze.

Pierogi i dim sum

  • Azjatyckie pierożki dim sum: parowanie to tradycyjna metoda ich przygotowania.
  • Pierogi: zachowują swoją miękkość i nie przywierają.

Desery

  • Pudding ryżowy, chlebowy: można je przygotować na parze, uzyskując kremową konsystencję.
  • Ciasta na parze: takie jak tradycyjny brytyjski pudding.

Inne

  • Chleb na parze: zachowuje wilgotność i miękkość.
  • Tofu: gotowanie na parze zachowuje jego delikatną teksturę.

Osobiście uwielbiam wykorzystywanie parowaru do przygotowywania warzyw. Dzięki temu zachowują one swoje naturalne barwy, są chrupiące i pełne smaku. To świetny sposób, aby w prosty i szybki sposób dodać do posiłku zdrowe składniki. Gotowanie na parze to nie tylko zdrowa metoda, ale także niesamowicie uniwersalna. Pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami, zachęcając do próbowania nowych przepisów i odkrywania kulinarnych możliwości.

Zobacz więcej na parze:

1 KOMENTARZ

Na Parze.pl