Coraz częściej mówi się o zbawiennym wpływie błonnika na sylwetkę oraz układ trawienny. A jak jest naprawdę?

Błonnik jest kompleksem substancji pochodzenia roślinnego, który nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Jak zatem działa? W przypadku osób odchudzających się, błonnik może pomóc w utrzymaniu diety- zwiększa on objętość jedzenia, nie podwyższając przy tym liczby spożywanych kalorii. Odpowiednia ilość błonnika w diecie wiąże się nie tylko z poprawą wyglądu sylwetki, ale także z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Błonnik, między innymi, przyczynia się do regulacji cukru we krwi. Obniża on poziom glukozy oraz insuliny, co jest ważną wiadomością dla osób już chorych na cukrzycę oraz tych, którym zależy na jej zapobieganiu. Może również poprzez stabilizację pH w jelitach i stymulację produkcji krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych pomóc w profilaktyce raka jelita grubego. Jedną z właściwości błonnika jest to, że wypłukuje złogi pożywienia z przewodu pokarmowego. Błonnik wzmaga perystaltykę jelit, ułatwiając przesuwanie zjedzonego pożywienia w przewodzie pokarmowym, co wpływa na regularne wypróżnianie, jak również zapobiega zaparciom. W przypadku osób, których dieta jest bogata w zły cholesterol, błonnik obniża jego poziom, zmniejszając ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, takie jak nadciśnienie, ale również miażdżyca czy nawet zawał serca. Błonnik nie wiąże się z minerałami, więc nie pogarsza ich wchłaniania. Co więcej, niektóre badania wykazują, iż błonnik poprawia wchłanialność minerałów, a zwłaszcza wapnia.

Ile zatem błonnika powinno znaleźć się w naszej diecie?

Jest to sprawą indywidualną, jednak przyjmuje się, że dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, w zależności od płci i wieku, zapotrzebowanie na błonnik przedstawia się następująco: mężczyźni do 50 roku życia powinni spożywać go ok. 38 gramów, kobiety- ok. 25 gramów; z kolei u osób po 50 roku życia zapotrzebowanie to wynosi ok. 30 gramów, dla kobiet- ok. 21 gramów.

Błonnik możemy znaleźć w produktach pełnoziarnistych, samych ziarnach, jak również owocach i warzywach – produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają go. Możemy również nabyć gotowe suplementy. Są one o tyle wygodne, że możemy wsypać je np. do jogurty, muesli czy koktajlu. Błonnik nie zmienia smaku, więc możesz cieszyć się ulubioną przekąską jednocześnie dbając o swój system trawienny.

Przy diecie bogatej w błonnik należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu – jest to warunek konieczny, jeśli chcemy uzyskać maximum korzyści. Dziennie należy wypijać 2-3 litry płynów.