Białko zamiast cukru

Podstawową zasadą diety białkowej, jest znaczne ograniczenie  ilości spożywanych węglowodanów, na rzecz posiłków z wysoką zawartością białka. Węglowodany bowiem, są tym elementem naszej diety, którego nadwyżka powoduje nadmierną produkcję tłuszczu i jego odkładanie się w postaci znienawidzonej przez wszystkich tkanki tłuszczowej. Białko natomiast dostarcza organizmowi mniej energii, niż jest to potrzebne do jego przetrawienia. Energię tą organizm pobiera właśnie z tkanki tłuszczowej, co powoduje redukcję jej ilości.

Okazuje się, że gotowanie na parze, jest niemal stworzone do „współpracy” z dietą białkową. Potrawy na parze przygotowywane są bez dodatku tłuszczu, można też z powodzeniem ograniczyć spożycie węglowodanów. Ponadto, składniki odżywcze nie są wypłukiwane przez wodę, lecz zostają w pokarmach, więc nie napychamy się pustymi warzywami i rybami, a pełnowartościowymi potrawami.

Ryby na parze

Idealnymi potrawami łączącymi dietę Dukana z gotowaniem na parze, są ryby. Sam twórca tej słynnej diety, już w pierwszej swojej książce „Nie potrafię schudnąć”, zaproponował ryby zapiekane w folii aluminiowej. Widocznie nie znał zalet gotowania na parze, bo w ten sposób przygotowuje się je nie tylko szybciej, ale też (naprawdę) bez kropli tłuszczu. Są więc nie tylko lekkostrawne, ale też pożywne. I, co równie ważne, wyjątkowo smaczne. Polecamy.