Wśród garnków jakie spotkamy w wielu renomowanych sklepach oferujących wyposażenie naszej kuchu, odnajdziemy specjalne naczynia przystosowane do gotowania ciśnieniowego. Są to tak zwane szybkowary. Ich budowa pozwala na szczelne zamknięcie pokrywy, dzięki temu woda gotująca się wewnątrz garnka wytwarza wysokie ciśnienie i wzrost temperatury. To z kolei przyspiesza gotowanie.

Gotowanie jarzyn i warzyw twardych w parowarze

Tego rodzaju naczynia stosuje się zazwyczaj do gotowania jarzyn oraz warzyw twardych, takich jak seler czy marchew. Wiele szybkowarów posiada dodatkowe wyposażenie takie jak wkład wykonany ze stalowej siatki, jest to rozwiązanie które zdecydowanie ułatwia nam wydobycie ugotowanych już produktów. W przypadku tego rodzaju garnków niezwykle ważna jest jakość i precyzja wykonania. Wszystkie elementy zastosowane do jego produkcji muszą być najwyższej jakości, zdolne wytrzymać panujące wewnątrz ciśnienie oraz temperaturę.

Pokrywa szybkowaru

Pokrywa tego garnka jest zaopatrzona w specjalny, często regulowany zawór bezpieczeństwa, poprzez który wydostaje się samoczynnie nadmierna ilość pary wodnej i gorącego powietrza, niezwykle ważne jest to by przed każdym użyciem szybkowaru upewnić się że funkcjonuje on w sposób prawidłowy. Konstrukcja garnka jak i wymagana dokładność sprawia że powinniśmy nabywać tego rodzaju produkty tylko w sprawdzonych i cieszących się dobra opinią sklepach. Takie postępowanie uchroni nas przed złymi wyborami i zagwarantuje że dokonane zakupy spełnią nasze oczekiwania służąc nam przez długi okres czasu.