sobota, 9 marca, 2024

Ryba na parze z migdałami

Informacje:Kategoria: Ryby – owoce morza
Czas przyrządzania: 45 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 3
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Zawartość kalorii: – / porcja
Danie wegetariańskie: TAKSkładniki:

  • filety z ryby morskiej 80 dag
  • cytryna 0,5
  • imbir 1 szczypta
  • pamarańcza 2 szt.
  • wyszorowana, sparzona skórka z pomarańczy
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • pietruszka 1 natka
  • masło 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przygotowania potrawy:Filety podzielić na 4 części, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Imbir wymieszać z solą i białym pieprzem, 'natrzeć rybę, zostawić w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę. Rybę ugotować na parze w specjalnym garnku albo na perforowanej wkładce. Masło rozgrzać na patelni, wsypać płatki migdałów, uprażyć je na złoty kolor. Rybę wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałów przybrać plasterkami pomarańczy, wiórkami ze skórki pomarańczy i gałązkami natki pietruszki.

Zobacz:

Ryba na parze

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl