Informacje:Kategoria: Ryby – owoce morza
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 2
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Zawartość kalorii: – / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Składniki:

  • filety z okonia morskiego (bez ości, ze skórą) po 250 g
  • laska wanilii 1 laska
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa extra vergine 1 łyżeczka
  • liście cytryny lub zioła
  • młode zeimniaki 8 szt.
  • groszek 115 g
  • włoski młody bub 115 g
  • por 8 szt.
  • mleko 2% 550 ml
  • sól
Sposób przygotowania potrawy:Z połówki przekrojonej wzdłuż laski wanilii wyskrobać nożem czarne drobiny i wrzucić wraz z laską na talerz, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać widelcem. Filety z ryby naciąć od strony skóry, obtoczyć w marynacie i odstawić na bok. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Ułożyć ziemniaki, groszek i bób w bambusowym koszyku lub wkładce do gotowania na parze. Pory naciąć wzdłuż i dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.

Ułożyć na wierzchu warzyw w koszyku lub wkładce. Całość posolić. Wlać mleko do rondla, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Postawić na rondlu koszyk lub wkładkę z warzywami. Na dno drugiego koszyka lub wkładki położyć liście cytryny lub zioła, na nich ułożyć rybę skórą do góry. W nacięcia wlać resztę marynaty. Położyć na rybie połówkę laski wanilii.

Przykryć koszyk lub wkładkę i postawić nad warzywami. Gotować na parze na małym ogniu 10-15 minut. Wyłożyć warzywa i rybę na ogrzane talerze. Spienić mleko za pomocą trzepaczki do cappuccino lub zmiksować w malakserze. Warzywa i rybę polać kilkoma łyżkami spienionego mleka.