Informacje:Kategoria: Ryby – owoce morza
Czas przyrządzania: 45 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja

Składniki:

  • okoń 500 g
  • dymka cebuli 3 szt.
  • pędy bambusa 50 g
  • suszone grzyby (najlepiej MUN) 20 g
  • wino ryżowe 2 łyżki
  • sos sojowy TaoTao 2 łyżki
  • mielony imbir 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
Sposób przygotowania potrawy:Rybę obrać i wypatroszyć. Na głębokości ości wykonać kilka poprzecznych cięć. Rybę umieścić w koszyczku do gotowania na parze. Cebulę posiekać, imbir zgnieść, grzyby i pędy bambusa umyć i odsączyć oraz pokroić na drobne kawałeczki, następnie wszystko to wymieszać i pokryć tym rybę. Sos sojowy, wino i cukier wymieszać ze sobą, polać rybę. Gotować na parze 15 minut na dużym ogniu.

Sposób przygotowania sosu:# 1 łyżeczka mielonego imbiru # 1 łyżeczka cukru