Informacje – Kategoria: Ryby – owoce morza
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 1
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Składniki:

  • ryba (świeża) 20-25 dag
  • RÓŻNE WARZYWA po 20 dag
  • marchew
  • kalafior
  • fasola szparagowa
  • brokuł
  • zielony groszek
  • brukselka
  • kapusta pekińska
  • cebule ze szcypiorkiem 2 szt.
  • olej 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania ryby:

Rybę oczyścić z zewnątrz i od środka, posolić i zostawić na 1-2 godziny. Marchewkę i kapustę pekińską pokroić w paski na surowo, a resztę warzyw dusić w całości kilka minut. Rybę gotować na parze 10 minut. Pokroić młodą cebulkę razem ze szczypiorem w paski długości 4-5 cm i rozdzielić na drobniejsze i posypać nią rybę, dodać warzywa surowe i duszone i podgrzać na rozgrzanej patelni.

Więcej o rybach na parze

Ryba na parze to świetna i zdrowa alternatywa dla ryby smażonej, jednak aby czerpać największe korzyści z jej spożycia, należy wybrać jej odpowiedni gatunek. Jaką jednak rybę warto wybrać i w jaki sposób przygotować przepyszną rybę na parze?

Ryba na parze w trosce o nasze zdrowie

Nie od dziś wiadomo, iż ryby powinny gościć w naszym menu kilka razy w tygodniu, ponieważ zawierają szereg cennych dla naszego zdrowia substancji a w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Najzdrowszym sposobem na przygotowanie smacznej i zdrowej ryby jest ugotowanie jej na parze. Jaką rybę na parze warto jednak przygotować? Najlepiej w tym przypadku zdecydować się na mintaja, dorsza, solę, tuńczyka lub łososia, ponieważ to właśnie te ryby wpływają najkorzystniej na stan naszego zdrowia.

Ryba na parze – poniżej inny przepis

Składniki:

  • 4 filety wybranej ryby,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • odrobina posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka ryżu

Sposób przygotowania:
Rybę na parze przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. W pierwszej kolejności należy ugotować ryż zgodnie z informacjami znajdującymi się na jego opakowaniu. Cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce, dodając do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać.

ryba-na-parze

Rybne filety należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, nacierając je następnie przygotowaną pastą. Przygotowane w ten sposób filety zrolować, układając na górnej części parowaru, przykrywając go oraz gotując przez około 10 minut. Ugotowany wcześniej ryż przesypać do miski, mieszając go z masłem i koperkiem. Gdy ryba będzie już gotowa, przełożyć ją na talerz, układając obok ryż oraz dekorując całość listkami natki pietruszki.