Kategoria: Ryż, makarony, zboża
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 5
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Informacje:

  • mąka pszenna 350 g
  • drożdże 25 dag
  • woda 150 ml
  • cukier 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • ocet winny biały 1 łyżeczka
  • olej sezamowy 1 łyżeczka
  • sól
  • Nadzienie:
  • puree z fasoli 300 g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • kminek indyjski 1 łyżeczka
  • olej sezamowy 1 łyżeczka
Sposób przygotowania potrawy:Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłej wody. Dodać mąkę, sól i masło. Wlać wodę wymieszaną z octem i olejem sezamowym. Bułeczki na parze Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować farsz: fasolę wymieszać z sosem sojowym, cukrem, kminkiem i olejem sezamowym.

Ciasto rozwałkować na kwadrat i pociąć na 16 kawałków. Każdy kwadracik rozwałkować na placek o średnicy 10 cm. Na każdym placku położyć łyżkę farszu. Formować bułeczki, zlepiać w jednym punkcie.

Po zlepieniu odstawić na 15 minut. W garnku do gotowani na parze ułożyć arkusz folii aluminiowej. Bułeczki posmarować olejem sezamowym i układać na folii zlepieniem do dołu. Gotować na parze przez 20 minut. Podawać gorące z ostrym sosem.