Informacje:Kategoria: Ryż, makarony, zboża
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŚREDNI
Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Składniki:

  • mąka 250 g
  • drożdże 25 g
  • masło 20 g
  • żółtka 2
  • mleko 1 szklanka
  • sól i cukier
Sposób przygotowania potrawy:Z mleka, odrobiny mąki, cukru, masła i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, żółtka i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące.

Do ciasta dodać roztopione masło, wyrabiać chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, pokroić i formować 5 – 6 cm kule. Gotować na parze. Podawać na ciepło z sosem.