Informacje:Kategoria: Ryż, makarony, zboża
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Składniki:

  • ryż (najlepiej biały długoziarnisty) 425 ml
  • woda 850 ml
Sposób przygotowania potrawy:Ryż przełożyć do miski z wodą, zamieszać kilka razy aż woda stanie się mętna. Wylać wodę. Czynność powtórzyć kilka razy do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Przełożyć ryż na sitko i lekko go odsączyć. Następnie przełożyć ryż do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Ryż gotować do czasu, aż większość wody wyparuje, a na powierzchni ryżu pojawią się kratery.

Garnek przykryć bardzo dokładnie, a ogień zmniejszyć do minimum, pozwalając ryżowi gotować się jeszcze przez jakieś piętnaście do dwudziestu minut. Gotując ryż w ten sposób nie podnosić pokrywki, przynajmniej przez piętnaście minut, inaczej drogocenna para się ulotni. Ryż jest idealny, kiedy ziarna są całkowicie ugotowane, a ryż jest sypki. To jedyny sposób w jaki Chińczycy jedzą ryż – jako dodatek do posiłków. Jeśli chcecie być wiarygodni, razem z chińskimi daniami podawajcie zwykły ugotowany na parze ryż.