Informacje:Kategoria: Zupy
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Zawartość kalorii: 100 / porcja

Składniki:

  • świeży kozi ser 150 g
  • cukinia 6 szt
  • listki mięty 8 szt
  • ząbek czosnku (zmiażdżony) 1 szt
  • ser parmezan 20 g
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz 1 szczypta
Sposób przygotowania potrawy:Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry. Następnie przełożyć je do dużego naczynia (miski) i gotować na parze przez około 20 minut z dodatkiem czterech listków mięty i czosnku.

Wyjąć ugotowaną cukinie i zmiksować je z kozim serem, czterema listkami mięty i sokiem cytrynowym za pomocą robota kuchennego lub blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Można podawać na ciepło lub chłodno. Przed podaniem posypać startym parmezanem.