Informacje:Kategoria: Zupy
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Składniki:

  • dynia 1 kg
  • mleko 0,5 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 szt
  • sól, pieprz 1 szczypta
  • świeża bułeczka lub bagietka 1 szt
  • starty żółty ser do posypania 1 łyżka
Sposób przygotowania potrawy:Dynię najpierw wydrąż – pestki możesz zachować do wysuszenia i zjedzenia. Pokrój na mniejsze kawałki, obierz. Pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wrzuć do garnka i dolej wody do 3/4 wysokości kostek dyni (część kostek nie będzie początkowo zakryta i ugotuje się na parze). Dodaj mleko, masło i sól i gotuj aż dynia będzie miękka. Dodaj gałkę i pieprz do smaku.

Zmiksuj na gładką masę. Możesz kilka kawałków odłożyć, jeśli lubisz znaleźć w zupie całe kawałki. Podawaj z bułką, której kawałki każdy będzie mógł wrzucać sobie do zupy – jeśli tak lubi, oczywiście 😉 Można też podać starty żółty ser, wtedy zupa ma bardziej konkretny smak i jest sycąca.