NaParze.pl

Gotowanie na parze

Inne tematy

Jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze w lodówce i jak ją rozmrażać?

Od prawidłowej eksploatacji lodówki zależy trwałość i jakość przechowywanych w niej produktów jak również jej sprawność. Niezwykle ważne jest odpowiednie ułożenie oraz opakowanie art. przechowywanych w lodówce. Większość z nich zaleca się przechowywać bez opakowań, zwłaszcza papierowych i folii. Wszystkie płyny, a także gotowane potrawy należy wstawiać do lodówki w przykrytych naczyniach. Sery, wędliny najlepiej przechowywać na spodeczku (talerzyku) pod szklanym kloszem, można je też włożyć do jakiegoś plastikowego lub emaliowanego pojemnika.

Artykuły spożywcze, naczynia i pojemniki należy ustawiać w lodówce starannie, aby nie zmniejszać jej pojemności, lecz niezbyt szczelnie, żeby nie utrudniać przepływu powietrza. Nie stawiać do lodówki potraw ani płynów gorących a nawet ciepłych, ale zawsze wystudzone. Owoce i warzywa po umyciu, a przed włożeniem do lodówki, trzeba starannie wysuszyć, wytrzeć suchą, czystą szmatką. Konserw rybnych po otwarciu nie należy przechowywać w metalowej puszce, ale trzeba przełożyć je do szklanego naczynia, przykryć i dopiero wstawić do lodówki.

Należy dbać o to, aby zamrażalnik nie był nadmiernie oszroniony, trzeba więc lodówkę zawsze w porę rozmrażać, mniej więcej co 2-3 tygodnie (dotyczy to zwłaszcza posiadaczy dużo starszych modeli lodówek). Mięsowędlinymasło i inne produkty przechowywane w zamrażalniku powinny być opakowane w oddzielne woreczki foliowe. Przed włożeniem do zamrażalnika trzeba produkty podzielić na porcje, dostosowane do jednorazowego spożycia.

Rozmrażając lodówkę nie musimy zużywać wszystkich przechowywanych produktów w zamrażalniku. Po wyjęciu z lodówki pakujemy je w kilka warstw gazety, wkładamy do jakiejś torby z plastiku i na czas rozmrażania przetrzymujemy w najchłodniejszym miejscu.

Po rozmrożeniu lodówki i dokładnym jej wymyciu roztworem wody ze zwykłym płynem do naczyń lub octem (w celu pozbycia się przykrych zapachów), wytarciu i osuszeniu, wkładamy produkty z powrotem do zamrażalnika.

Korzystając z lodówki należy pamiętać aby przy wkładaniu i wyjmowaniu produktów nie była ona otwarta zbyt długo i otwierana za często. Po rozmrożeniu, umyciu i wytarciu komory do sucha dobrze jest zostawić lodówkę otwartą na 2-3 godziny, a dopiero potem włączyć do prądu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *