poniedziałek, 8 lipca, 2024

Kasza manna – co dobrego może dać konsumentom?

Czym jest kasza manna i dlaczego powinniśmy pomyśleć o dodaniu jej do swojej diety? Odkryj tajemnice tego popularnego produktu zbożowego. Poznaj korzyści zdrowotne, jakie może zaoferować nam kasza manna od renomowanych producentów.

Kasza manna – jak powstaje?

Kasza manna to małe, białe lub kremowe ziarenka pochodzące z procesu oczyszczania nasion pszenicy. Procedura ta obejmuje usuwanie bielma mącznego przy użyciu narzędzi do mielenia jak np. młynków kuchennych. Na rynku dostępne mamy dwie odmiany manny kaszy:

  • tradycyjna, która wymaga kilkudziesięciu minut gotowania,
  • błyskawiczna, poddana wstępnej obróbce cieplnej jeszcze przed trafieniem na półki sklepowe.

Z pomocą tego drugiego procesu, czas przygotowania kaszy manny jest znacznie krótszy. To pozwala nam szybciej cieszyć się smakiem tego popularnego produktu w przygotowywanych posiłkach.

Manna kasza – jakie ma właściwości?

Kasza manna ze względu na swoją delikatność dla żołądka oraz łatwą przyswajalność stanowi doskonałą propozycję dla osób z problemami trawiennymi, schorzeniami wątroby, trzustki, czy z dolegliwością pęcherzyka żółciowego. Co więcej, dzięki witaminom z grupy B, szczególnie B1 i B6, wspomagającym funkcje mózgu oraz efektywną przemianę węglowodanów w energię, kasza manna, jak np.: https://melvit.pl/kasza-manna-400-g/ wpływa pozytywnie na układ nerwowy naszego organizmu. Z kolei, bogactwo żelaza w kaszy mannie – jedna porcja dostarcza niemal 10% dziennej potrzeby tego pierwiastka – jest istotne zwłaszcza dla osób, które zdecydowały się na rezygnację z mięsa w swojej codziennej diecie. Warto w tym miejscu zauważyć, że kasza manna, w przeciwieństwie do na przykład jaglanej czy gryczanej, zawiera gluten. Stąd też nie jest wskazana dla tych w Was, którzy cierpią na celiakię ani dla osób, które są nietolerancyjne na białko znajdujące się w pszenicy.

Dania z kaszy manny

Kasza manna oferowana przez wielu znanych producentów produktów zbożowych, która kiedyś była ważnym elementem dziecięcej diety, teraz otwiera przed nami szeroki obszar kulinarnych możliwości.

kasza manna jako roślina

Manna kasza gotowana na wodzie lub mleku może być łączona z owocami, sokiem malinowym czy dodatkami takimi jak:

  • miód,
  • syrop klonowy,
  • kakao,
  • orzechy,

Kaszę manna od zawsze uwielbiają najmłodsi. Jednak jej rola w kuchni na tym się nie kończy. W postaci grysiku kasza manna doskonale sprawdza się jako składnik zup, ciast, pasztetów, placków ziemniaczanych czy nawet jako panierka do kotletów. Warto zauważyć, że kasza manna to główne źródło węglowodanów, przede wszystkim skrobi, z niewielką ilością błonnika. Ciekawie wypada kasza manna 400 g od renomowanego producenta Melvit może stanowić dla nas, jako konsumentów, główne źródło węglowodanów, przede wszystkim skrobi w granicach 70 g. Ponadto, oferuje bogactwo składników odżywczych, zawierając 10 g białka, 5 g błonnika czy 1,1 g tłuszczy, w samych 100 g produktu.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl