Wartości w tabeli są orientacyjnymi czasami, uzależnionymi od urządzenia/parowaru w którym przygotowywane są potrawy jak i od samych składników.
MIĘSO – DRÓB | ||||
Potrawa | Typ | Ilość | Czas gotowania (min) | Uwagi |
Filet z indyka | Świeża | 600g | 25min | |
Filety wieprzowe | Świeża | 700g | 40min | Kawałki o grubości 1cm |
Parówki | Świeża | 10szt. | 5 – 8min | |
Pierś z kurczaka (bez kości) | Małe kawałki | 500g | 15min | |
W całości | 450g | 17min | ||
Plastry jagnięciny | Świeża | 500g | 15min | |
Udka z kurczaka | Świeża | 4szt. | 36min | |
RYBY – SKORUPIAKI | ||||
Potrawa | Typ | Ilość | Czas gotowania (min) | Uwagi |
Filety rybne | Świeża | 450g | 10min | |
Mrożony | 450g | 20min | ||
Krewetki | Świeże | 200g | 5min | |
Małże | Świeża | 1kg | 15 – 20min | |
Przegrzebki | Świeże | 100g | 5min | |
Ryba w całości | Świeża | 600g | 25min | |
Steki rybne | Świeża | 400g | 15min | |
WARZYWA – OWOCE | ||||
Potrawa | Typ | Ilość | Czas gotowania (min) | Uwagi |
Kraczochy | Świeża | 3szt. | 45min | Podstawę odetnij |
Banany | Świeże | 3szt. | 10min | W całości |
Jabłka | Świeże | 4szt. | 15min | W ćwiartki |
Gruszki | Świeże | 5szt. | 20min | |
Szparagi | Świeże | 600g | 17min | Grupsze szparagi przetnij na pół |
Brokuły | Świeża | 400g | 20min | W kawałkach |
Mrożony | 400g | 15min | ||
Seler | Świeża | 350g | 25min | W kostkę |
Grzyby | Świeża | 500g | 15min | Dobrze wyczyść i odetnij trzony |
Kalafior | Świeża | 1 średni | 20min | W kawałkach |
Kapusta (czerwona lub biała) | Świeża | 600g | 25min | Małe kawałki |
Cukienie | Świeże | 600g | 15min | cienkie plastry |
Szpinak | Świeże | 300g | 13min | |
Mrożony | 300g | 15min | ||
Fasolka zielona | Świeża | 500g | 30min | |
Mrożony | 500g | 25min | ||
Małe marchewki | Świeże | 500g | 15min | Małe kawałki |
Kolba kukurydzy | Świeża | 500g | 40min | |
Młody zielony groszek | Świeży | 500g | 15min | |
Pory | Świeże | 500g | 30min | Małe kawałki |
Papryka | Świeża | 300g | 15min | |
Zielony groszek | Świeży | 400g | 20min | |
Mrożony | 400g | 20min | W kostkę | |
Ziemniaki | Świeże | 600g | 30min | |
RYŻ – MAKARON | ||||
Potrawa | Ilość ryżu | Ilość wody | Czas gotowania (min) | Uwagi |
Ryż biały długoziarnisty | 150g | 300ml | 30-35min | Przed gotowaniem umyj ryż |
Ryż basmati | 150g | 300ml | 30-35min | |
Ryż szybko gotujący się | 150g | 300ml | 30min | |
Ryż pełny | 150g | 300ml | 35min | |
Kasza kuskus | 200g | 350ml | 25min | |
Makaron (spagetti) | 200g | 400ml | 23min | |
INNE PRODUKTY | ||||
Potrawa | Typ | Ilość | Czas gotowania (min) | Uwagi |
Jajka | Na twardo | 6szt. | 12min | |
Na miękko | 6szt. | 6min |