Kategoria: Ryż, makarony, zboża
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 5
Koszt potrawy: do 50 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK
Informacje:
- mąka pszenna 350 g
- drożdże 25 dag
- woda 150 ml
- cukier 1 łyżka
- masło 2 łyżki
- ocet winny biały 1 łyżeczka
- olej sezamowy 1 łyżeczka
- sól
- Nadzienie:
- puree z fasoli 300 g
- sos sojowy 2 łyżki
- cukier brązowy 2 łyżki
- kminek indyjski 1 łyżeczka
- olej sezamowy 1 łyżeczka
Ciasto rozwałkować na kwadrat i pociąć na 16 kawałków. Każdy kwadracik rozwałkować na placek o średnicy 10 cm. Na każdym placku położyć łyżkę farszu. Formować bułeczki, zlepiać w jednym punkcie.
Po zlepieniu odstawić na 15 minut. W garnku do gotowani na parze ułożyć arkusz folii aluminiowej. Bułeczki posmarować olejem sezamowym i układać na folii zlepieniem do dołu. Gotować na parze przez 20 minut. Podawać gorące z ostrym sosem.