Informacje:Kategoria: Ryż, makarony, zboża
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŚREDNI
Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK
Czas przyrządzania: 60 min
Poziom trudności: ŚREDNI
Ilość porcji: 6
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK
Składniki:
- mąka 250 g
- drożdże 25 g
- masło 20 g
- żółtka 2
- mleko 1 szklanka
- sól i cukier
Sposób przygotowania potrawy:Z mleka, odrobiny mąki, cukru, masła i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, żółtka i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące.
Do ciasta dodać roztopione masło, wyrabiać chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, pokroić i formować 5 – 6 cm kule. Gotować na parze. Podawać na ciepło z sosem.