środa, 5 listopada, 2025

Wina bezalkoholowe: Jakie wybrać do potraw wegetariańskich i wegańskich?

Popularność win bezalkoholowych z każdym rokiem rośnie. Wynika to z jednej strony ze zwiększającej się grupy osób ograniczających alkohol, a z drugiej z coraz bogatszej oferty win tego typu. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych win, podaje się je z różnymi daniami. Jak podejść do ich wyboru, kiedy na stole będą potrawy wegetariańskie i wegańskie?

Obecność wina podczas przyjęcia lub spotkania towarzyskiego sprawia, że ma ono bardziej podniosły charakter. Wino jest ponadczasowe, eleganckie i sprawdzi się zawsze. Kiedy jednak wśród gości są osoby z różnych powodów niepijące, mogą to być kierowcy, zażywający leki bądź ci, którzy rezygnują z alkoholu z przyczyn ideologicznych, wina bezalkoholowe sprawdzą się idealnie. Podobnie jak przy klasycznych trunkach, tak i tutaj bardzo ważny jest dobór konkretnego rodzaju do tego, co będzie serwowane.

Czym są wina bezalkoholowe?

Pod pojęciem win bezalkoholowych są napoje, w których alkoholu jest mniej niż 0,5%. Bazą do ich powstania są tradycyjne wina, z których poprzez proces dealkoholizacji wyeliminowano alkohol. W tym celu stosuje się jedną z dwóch metod – destylację alko odwróconą osmozę. Usunięcie alkoholu zmienia kolor, smak i aromat. Do wyboru są wina bezalkoholowe białe, czerwone i różowe, słodkie, półsłodkie i wytrawne.

Wina bezalkoholowe do dań wegetariańskich

Dobór win bezalkoholowych do konkretnych dań jest zbliżony do tego, jak zestawia się klasyczne trunki. Oto kilka podpowiedzi, jak poszczególne rodzaje dopasować do dań bezmięsnych.

Białe wina bezalkoholowe

Po białe wina bezalkoholowe warto sięgać, kiedy mają być podane do świeżych sałatek, dań na bazie grillowanych warzyw i lżejszych dań z kaszami. Mają orzeźwiający smak, który będzie dobrym uzupełnieniem tego typu potraw. Przykładowo do sałatek i odpowiednie są wina Riesling i Sauvignon Blanc. To ostatnie dobrze smakuje także w połączeniu z kremowymi zupami warzywnymi.

Czerwone wina bezalkoholowe

Cechą wyróżniającą wina czerwone jest ich głębszy smak, dotyczy to również win bezalkoholowych. Idealnie komponują się z nieco cięższymi daniami.

Do potraw duszonych, z pieczonymi warzywami, sosami można podać wino Merlot lub Pinot Noir. Smak grillowanych warzyw podkreślą wina Grenach i Beajoulais.

Wina musujące bezalkoholowe

Wśród lubianych rodzajów wina trzeba wymienić wina musujące. Sprawdzają się podczas ważniejszych uroczystości, kiedy potrzeba napoju stanowiącego uzupełnienie lżejszych przekąsek i deserów. Z deserami z owoców dobrze smakuje Prosecco. Jest to też świetna propozycja podania jako aperitif.

Tofu, grzyby, seitan – jakie wino bezalkoholowe?

Dieta wegetariańska nie obejmuje samych warzyw, bo występuje w niej sporo składników, jakich w diecie mięsnej jest niewiele. Dobranie wina bezalkoholowego może być w ich przypadku szczególnie kłopotliwy. Dotyczy to m.in. zamienników mięsa, do których zalicza się tofu i seitan. Poleca się do nich wina białe i pomarańczowe.

Kiedy głównym składnikiem potrawy są grzyby, powinniśmy serwować wino białe jak Chardonnay. Przy bardziej aromatycznych grzybach jak trufle lepiej sprawdzają się wina czerwone: Pinot Noir i Nebbiolo.

Planując imprezę lub spotkanie w gronie najbliższych, warto zaopatrzyć się zarówno w trunki alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Wtedy każdy z gości znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu. Smaczne wina bezalkoholowe kosztują w granicach kilkudziesięciu złotych, a mogą wpłynąć na przebieg spotkania.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl