Awokado – zielony owoc mający zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Bogate w potas (więcej niż banany), witaminy E, K, B6 oraz błonnik. Częste spożywanie wspiera zdrowie skóry, wzroku i mózgu. Zawarte w awokado składniki odżywcze pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. To także źródło przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami.
Awokado to superfood, który zdobywa znaczenie na polskich stołach. Ten egzotyczny owoc, pochodzący z Ameryki Środkowej, ma niezwykłe bogactwo składników odżywczych, które czynią go jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. W tym roku zaobserwowano spory wzrost spożycia awokado, co wynika z rosnącej świadomości jego prozdrowotnych właściwości. Szczególnie ważna jest obecność w awokado tłuszczów jednonienasyconych, które przyczyniają się do prawidłowego działania układu sercowo-naczyniowego. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego dietetycy tak często polecają włączenie awokado do codziennego jadłospisu?
Wielkości odżywcze i prozdrowotne właściwości
Awokado stanowi doskonałe źródło następujących składników odżywczych:
- Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K)
- Potas i magnez
- Błonnik pokarmowy
- Witaminy z grupy B
- Antyoksydanty
- Kwas foliowy
- Białko roślinne
Ten niezwykły owoc wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Regularnie spożywanie awokado może przyczynić się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu (LDL) przy podwyższeniu „dobrego” cholesterolu (HDL). Badania naukowe potwierdzają, że awokado może być skutecznym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem tętniczym i stanami zapalnymi (szczególnie w obrębie układu pokarmowego).
Zastosowanie kulinarne i przechowywanie
Awokado doskonale daje efekt w kuchni – można je wykorzystać na wiele sposobów. „Klasyczne guacamole to tylko wierzchołek góry lodowej kulinarnych możliwości tego owocu”. Superfood ten świetnie komponuje się z sałatkami, kanapkami, smoothie czy nawet deserami. Czy wiecie, że awokado może służyć jako naturalny zamiennik masła? Ważną kwestią jest przechowywanie – najlepiej w temperaturze pokojowej do momentu osiągnięcia odpowiedniej dojrzałości, a następnie w lodówce.
Można spojrzeć na proces dojrzewania awokado – niedojrzały owoc jest twardy i ma jasną, żółtawą miąższ, w czasie gdy dojrzały wyróżnia się kremową konsystencją i maślanym smakiem. W medycynie naturalnej stosuje się miąższ, a także pestki awokado (mające związki o działaniu przeciwnowotworowym) i liście – wykorzystywane w formie naparów. „Zielone złoto” – jak często określa się awokado – ma także spore ilości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem się komórek.
Zielony przekładaniec z tropików – fakty i mity o awokado, które mogą cię zaskoczyć!
Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, będąc jednym z najbogatszych źródeł zdrowych tłuszczów wśród owoców. W 100 gramach ma około 160 kcal oraz spore ilości witamin E, K i kwasu foliowego. Szczególnie cenne są zawarte w awokado kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz wspierają pracę układu serwowo-naczyniowego.
Można spojrzeć na fakt, że awokado ma więcej potasu niż banany, co czyni je świetnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie i dbających o prawidłowe ciśnienie krwi. Także, zawarte w nim błonnik i zdrowe tłuszcze sprawiają, że owoc ten pomaga w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas. Ten tropikalny owoc jest także bogaty w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia. Częste spożywanie awokado może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci, a także wspomaga pracę układu odpornościowego i proces przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Awokado – tłuszczowy skarb w świecie keto i low-carb
Awokado to sprzymierzeniec w dietach ketogenicznej i niskowęglowodanowej, dając zaledwie 2 gramy węglowodanów netto na 100 gramów produktu. Ten kremowy owoc dostarcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które stanowią około 77% jego całkowitej zawartości tłuszczu. Jest także bogaty w potas, magnez i błonnik rozpuszczalny, co pomaga utrzymać uczucie sytości i stabilny poziom cukru we krwi.
- Ma 15 gramów tłuszczu na 100g produktu
- Dostarcza 7 gramów błonnika na 100g
- Jest źródłem witamin K, C i B6
W odróżnieniu od wielu innych owoców, awokado ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków insuliny. Doskonale komponuje się z jajkami, oliwą z oliwek i innymi tłustymi produktami, tworząc pełnoodpowiednie posiłki keto.
Guacamole fit – sekretna broń w diecie niskowęglowodanowej
Przygotowanie domowego guacamole bez dodatku kukurydzy czy innych wysokowęglowodanowych składników to świetny sposób na wykorzystanie awokado w diecie keto. Ten meksykański dip można serwować z niskowęglowodanowymi warzywami jak seler naciowy czy ogórek, tworząc idealną przekąskę zgodną z założeniami diety. Dodatek soku z limonki przedłuża świeżość potrawy, wspomaga trawienie tłuszczów.
Zielony skarb dla twojej skóry – awokado w służbie piękna
Miąższ dojrzałego awokado to bardzo dobra baza do przygotowania odżywczych maseczek domowych. Ten naturalny kosmetyk ma cenne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A, D, E oraz minerały, które efektywnie nawilżają i regenerują skórę. Najprostsza maseczka powstaje z rozgniecionego miąższu jednego awokado z dodatkiem łyżeczki miodu.
Możesz także wzbogacić ją o sok z cytryny, który rozjaśni cerę i doda jej blasku. Do bardziej zaawansowanej wersji możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę oliwy z oliwek, które spotęgują działanie nawilżające. Maseczkę należy nałożyć na czystą twarz na około 15-20 minut. Pamiętaj, że maseczki z awokado najlepiej przygotowywać na bieżąco, ponieważ szybko tracą swoje właściwości. Świeżo przygotowana mieszanka będzie miała najlepsze działanie pielęgnacyjne. Po użyciu maseczki skóra staje się jedwabiście gładka i promienna. Regularnie stosowana może pomóc w walce z pierwszymi oznakami starzenia się skóry.