Kuchenne szafki pełne naczyń do gotowania to często spotykany widok w polskich domach. Po co jednak marnować miejsce, skoro możemy kupić jeden porządny sprzęt, który posłuży nam do przygotowania smakowitych i zdrowych posiłków? Tutaj pojawia się jednak problem – bogactwo urządzeń tego typu, które możemy znaleźć na rynku, zdecydowanie nie ułatwia nam podjęcia decyzji. Ale wybrać musimy!
Zatem – parowar elektryczny czy gazowy?
Każde z urządzeń ma swoje wady i zalety. Pierwsze z nich wyróżnia „uzbrojenie” w dodatkowe funkcje, takie jak automatyczne programy gotowania czy czasomierz. Ponadto tego rodzaju parowar może być wyposażony w dodatkowe pojemniki do przygotowywania sypkich produktów. Z drugiej jednak strony jest on trudniejszy w czyszczeniu, a części mające kontakt z żywnością są wykonane z tworzywa sztucznego. Warto wspomnieć, że parowar elektryczny jest droższym z tej pary.
Drugie z nich natomiast dostępne jest w różnych wariantach: szklane, żeliwne, emaliowane czy ze stali – a co za tym idzie, rozpiętość cena również jest większa. Parowar stawiany na kuchence gazowej (można również kupić modele dedykowane na indukcję) jest też znacznie łatwiejszy w czyszczeniu. Nie będzie on niestety posiadał dodatkowych funkcji.
Słowem podsumowania: w zależności czy liczy się dla Ciebie łatwość użytkowania i czyszczenia czy duży wybór modeli wykonanych z różnych materiałów (parowar gazowy) lub dodatkowe funkcje i miejsce na kuchence (parowar elektryczny), wybierz ten, który odpowiada Twoim potrzebom!
Nie wiem czy elektryczne są ok. Mam gazowy i tylko taki uważam, że jest najlepszy.