czwartek, 12 grudnia, 2024

Jakie warzywa najlepiej smakują na parze?

Jedzenie warzyw na parze jest bardzo dobre dla naszego zdrowia. Część osób jednak nie jest do nich przekonana, uważają, że są bez wyrazu. Czasem wystarczy je po prostu odpowiednio przyprawić, by nabrały smaku. Jakie jarzyny na parze warto skosztować – postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Jak gotować warzywa na parze?

Gotowanie na parze wcale nie jest aż tak trudne, jakby się wydawało, należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Do gotowania na parze przyda się specjalny garnek bądź urządzenie do parowania warzyw, ważne by miseczki na jedzenie miały dość dużo miejsca na parę i były szczelne. Żeby jarzyny były smaczne, trzeba pamiętać o dwóch rzeczach.

Po pierwsze, gotujemy je, dopiero kiedy woda zacznie bulgotać, nie ma sensu wkładać ich do urządzenia, kiedy woda jest zimna. Może to sprawić, że łatwo się rozgotują. Każde warzywo ma swój własny czas gotowania, którego należy się trzymać. Co znaczy, że wszystkie możesz ugotować razem, ponieważ jedne będą miękkie, a inne zbyt twarde. Warto też wziąć pod uwagę fakt, że jarzyny w całości będą gotować się dłużej, niż te, które są pokrojone w kostkę.

Sposób na smaczne warzywa na parze

Wiele osób nie jest przekonana do dań na parze, uważają oni, że parowane dania są niesmaczne. Część osób uważa, że dania na parze są jałowe, a przecież nikt nie zabroni używać soli i przypraw, to one nadają smak potrawom. Nie bójmy się z nich korzystać, to, że ograniczamy spożywanie tłuszczu, nie znaczy, że nasze danie ma być zupełnie obojętne dla naszego podniebienia.

Smak potrawy zmienia też warzywo w zależności od tego, z jakiej uprawy pochodzi. Możesz uwielbiać buraki, ale jeśli kupisz je w supermarkecie, zamiast w zieleniaku – mogą pachnieć ziemisto, prawie jak piwnica. Nic na to nie poradzisz. Kupuj świeże warzywa prosto od rolnika (sprzedajemy.pl), dzięki temu będziesz mieć pewność, że twoje potrawy zawsze będą smaczne.

Jakie warzywa najlepiej smakują na parze?

Naszym zdaniem, każde warzywo na parze dobrze smakuje. Zachęcamy jednak do eksperymentowania, sam zdecyduj, które ci odpowiadają. Na parze możesz ugotować:

  • szpinak,
  • ziemniaki,
  • ryż,
  • bataty,
  • buraki,
  • dynię,
  • kaszę,
  • marchewkę,
  • kalafior,
  • szparagi,
  • brokuł,
  • groszek,
  • pieczarki.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze to jedna ze zdrowszych alternatyw przyrządzania jedzenia, ponieważ produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych, tak jak się to dzieje w przypadku gotowania lub smażenia. Dodatkowym atutem warzyw na parze jest to, że możemy ograniczyć ilość spożywanych kalorii, parowane są dużo mniej kaloryczne niż przyrządzone na patelni. Ostatnim argumentem, który przemawia na korzyść gotowania warzyw na parze to… prostota, wystarczy zaopatrzyć się w specjalny garnek lub pojemnik i już można przyrządzać dania na parze. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to czas obróbki.

Warzywa gotowane na parze to świetna propozycja dla cukrzyków i osób, które mają podwyższony cholesterol. Ten sposób obróbki świetnie sprawdzi się też na diecie osób, które borykają się z zespołem jelita drażliwego. Parowane warzywa nie muszą jednak stanowić nasz stały posiłek, dobrze sprawdzą się też jako zdrowa przekąska między posiłkami.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl