Pierogi to tradycyjne polskie danie, które przez wielu naszych rodaków uważne jest za najlepsze. Kawałki cienkiego ciasta z serem, z mięsem, z kapustą i grzybami czy z ziemniakami od wielu lat zachwycają nie tylko Polaków, ale też zagranicznych gości. Jak przygotować farsz na pierogi? Który przepis na pierogi jest najlepszy? Dowiedz się, jak zrobić pierogi, które zaskoczą każdego domownika.
Najlepsze pierogi w Polsce – dowiedz się, jak zrobić pierogi
Przepis na pierogi ruskie
Chcesz zaserwować gościom najlepsze pierogi, jakie kiedykolwiek w życiu mieli okazję spróbować? Co powiesz na pierogi ruskie z serem? Poniżej znajdziesz sprawdzony sposób na ciasto bez jajek, dzięki któremu pierogi ruskie będą elastyczne, miękkie i bardzo smaczne.
Lista składników:
- a) ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- ½ kostki margaryny / masła
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml przegotowanej wody
- b) farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 30 g białego sera
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
- olej
- Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj do niej wodę, masło i sól. Zagnieć całość, a następnie przykryj naczyniem lub ściereczką. Zostaw na kwadrans.
- Pokrój dwie cebule na drobną kostkę i zeszklij ją na oleju.
- Ugotuj ziemniaki, a następnie zgnieć je na miazgę. Poczekaj, aż ostygną.
- Dodaj do ziemniaków ser, pieprz i sól, a następnie cebulkę. Mocno wymieszaj całość.
- Rozwałkuj ciasto na pierogi tak, aby było bardzo cienkie (ok. 1-2 mm). Wykrawaj z ciasta krążki (np. za pomocą kubka), wypełniając każdy z nich farszem. Zlep brzegi pierogów w ten sposób, żeby nie wydostał się z nich farsz.
- Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Gdy zaczną wypływać, oznaczać to będzie, że są już gotowe. Udekoruj pierogi ruskie cebulką, która została na patelni.
Więcej pomysłów na pyszne, tradycyjne pierogi ruskie znajdziesz w tym miejscu: https://fajnegotowanie.pl/przepisy/potrawy/pierogi/.
Przepis na pierogi leniwe
Każdy, kto pamięta pierogi leniwe nazywane również kluseczkami leniwymi, na pewno miał szczęśliwe dzieciństwo! Pierogi te przyrządzane są z twarogu, mąki oraz jaj. Można je podawać zarówno na słono z cebulką, jak i na słodko ze śmietaną i cukrem. W przeciwieństwie do wyżej opisanego przepisu na pierogi ruskie, leniwe… nie mają farszu.
Lista składników:
- 0,5 kg sera białego (tłustego albo półtłustego)
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 ½ łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- Zmieszaj ze sobą ser i ugotowane ziemniaki. Możesz przepuścić je przez maszynkę.
- Dodaj do powstałej masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko i sól. Wyrób z mieszanki jednolite, gładkie ciasto.
- Posyp mąką stolnicę i utwórz z ciasta wałek podobny do tego, co na kopytka. Możesz nieco go spłaszczyć, a następnie pokroić w romby.
- Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj pierogi po kolei na wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch, poczekaj jeszcze dwie minuty.
- Odcedź pierogi i podawaj dowolnie z zeszkloną cebulką, skwarkami albo śmietaną.
Jak zrobić pierogi? Szybkie sposoby na ciasto oraz smaczny farsz na pierogi
Przepis na pierogi z mięsem
Zastanawiasz się, jak zrobić ciasto na pierogi z mięsem? Otóż zupełnie tak samo, jak ciasto na pierogi ruskie! Oto prosty przepis na smaczne i pożywne pierogi mięsne, które zadowolą podniebienie każdego smakosza polskiej kuchni.
Lista składników:
- a) ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- ½ kostki margaryny / masła
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml przegotowanej wody
- b) farsz:
- 650 g mięsa drobiowego, wołowego albo wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- Wsyp mąkę do miski. Dodaj do niej sól.
- Pokrój masło na kawałki, a następnie dodaj je do miski. Zagnieć ciasto, polewając je gorącą wodą.
- Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym oleju.
- Zmiel mięso w maszynce. Dodaj do niego 3 łyżeczki podsmażonej cebuli. Przypraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrój z niego kółeczka za pomocą kubka lub szklanki. Włóż do środka mięsny farsz. Sklej brzegi ciasta, aby farsz nie mógł się wydostać z pierogów.
- Zagotuj osoloną wodę i po kolei wkładaj do niej pierogi. Gotuj mniej więcej 3 minuty od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze smażoną cebulką.
Przepis na pierogi z ziemniakami
Kolejnym uwielbianym w Polsce daniem są pierogi z ziemniakami i cebulą. Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty, więc każdy początkujący w kuchni na pewno świetnie da sobie radę z tym przepisem.
Lista składników:
- a) ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- b) farsz:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- pieprz i sól
- Obierz cebulę, pokrój w kostkę i usmaż na maśle.
- Obierz, umyj i zagotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po wystudzeniu rozgnieć je widelcem.
- Dodaj do ziemniaków podsmażoną cebulę, a następnie dopraw farsz pieprzem i solą. Zmieszaj wszystko i zostaw do wystudzenia.
- Składniki na ciasto połącz ze stopniowo wlewaną ciepłą wodą. Zagnieć ciasto, a później rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką. Wykrój z niego kółeczka, włóż do środka farsz i zlep brzegi pierogów.
- Ugotuj pierogi na osolonej wodzie. Poczekaj ok. 4 minuty od wypłynięcia, odcedź i podawaj z podsmażoną cebulką na maśle, która została na patelni.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
W Polsce pierogi z kapustą i grzybami jada się nie tylko na Wigilię! To jedna z najbardziej lubianych potraw przez naszych rodaków. Oto prosty przepis na smaczne pierogi, które zachwycą całą rodzinę. Wszystkie na pewno błyskawicznie znikną z talerzy!
Lista składników:
- a) ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 125 g masła / margaryny
- b) farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg suszonych grzybów
- 3 średnie cebule
- pieprz i sól
- olej
- Przesiej mąkę na stolnicę. Dosyp sól. Dodaj margarynę, a następnie zagnieć ciasto, polewając całość ciepłą wodą.
- Przykryj ciasto ściereczką, aby nie wyschło.
- Opłucz grzyby i zalej je wodą, a następnie namocz je i zagotuj.
- Ugotuj kapustę kiszoną. Poczekaj, aż zrobi się miękka. Odciśnij ją i pokrój.
- Pokrój grzyby w drobną kostkę. Możesz je również zmielić maszynką.
- Pokrój cebulę i usmaż ją na oleju. Dodaj do kapusty zmieszanej z grzybami. Przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj farsz.
- Rozwałkuj ciasto na ok. 1-2 mm i wykrawaj z niego kółeczka. Następnie do środka każdego z nich włóż farsz. Zlep brzegi pierogów.
- Partiami wrzucaj pierogi do osolonej wody. Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch poczekaj ok. 3 minuty.
- Odcedź pierogi i podawaj je z zeszkloną na patelni cebulką. Smacznego!