Możliwość wypicia pysznego i zdrowego, świeżo wyciskanego soku w restauracji lub kawiarni to czysta przyjemność. Lokale serwujące tego typu napoje są chętnie odwiedzane nie tylko w sezonie letnim. Profesjonalne sokowirówki doskonale radzą sobie nawet z najtwardszymi owocami i warzywami, co pozwala na odtwarzanie wielu oryginalnych przepisów. Urządzenia wykorzystywane w gastronomii znacznie różnią się od tych do użytku domowego. Czym wyróżnia się najlepsza sokowirówka i o jakich parametrach trzeba pamiętać podczas poszukiwania sprzętu do swojego lokalu?
Sokowirówki gastronomiczne – podstawowe informacje
Z uwagi na fakt, iż urządzenia tego typu są eksploatowane dość intensywnie, a przy tym mają wytrzymać przez długi czas, niezwykle ważna jest ich wytrzymałość oraz duża wydajność. Oba parametry wpływają na żywotność sprzętu i jego bezawaryjne działanie. Dodatkowo, duża wydajność gwarantuje szybkie i wygodne przygotowywanie soków, co ma kluczowe znaczenie w przypadku lokali, gdzie każdego dnia przewija się spora grupa osób. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat?
- Najlepsza sokowirówka będzie wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Ten rodzaj materiału doskonale sprawdza się w gastronomii, z uwagi na wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne, korozję i wilgoć. Na uwagę zasługuje także jego higieniczny charakter, gdyż stalowe modele są łatwe do utrzymania w czystości, dlatego nie trzeba obawiać się tworzenia warstw bakterii. Kolejną zaletą stali nierdzewnej jest estetyczny, profesjonalny wygląd.
- Z uwagi na rygorystyczne wymagania względem higieny, sokowirówka powinna być też łatwa w demontażu, co pozwoli skutecznie pozbyć się resztek owoców i warzyw z poszczególnych elementów i utrzymać je w czystości.
- Jeśli zależy nam na zakupie urządzenia do lokalu gastronomicznego, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na wspomnianą już wydajność, wyrażaną w litrach na minutę. Zaleca się, aby nie była ona mniejsza niż 1,5 l soku na minutę. Najlepsza sokowirówka jest przystosowana do pracy ciągłej, a sporej wielkości otwór wsadowy pozwoli na bieżące podawanie owoców i warzyw. Jego rozmiar wpływa również na to czy będziemy zmuszeni do wcześniejszego krojenia poszczególnych produktów. Bardziej zaawansowane modele dysponują podwójnym wsadem, co jeszcze bardziej przyspiesza proces przygotowywania soku.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?
Z uwagi na fakt, iż urządzenie zazwyczaj znajduje się w pobliżu baru, gdzie znajdują się goście, ważna jest też cicha praca. Niski poziom hałasu dodatkowo zwiększa komfort użytkowania. Warto zatem zorientować się czy sokowirówka posiada silnik asynchroniczny. Jego obecność to gwarancja cichej pracy, nawet przy dużej mocy. Kolejną istotną cechą jest ergonomia. Profesjonalny sprzęt powinien być wyposażony w sporej wielkości pojemnik na miąższ. Dzięki temu, nie trzeba będzie opróżniać go aż tak często.
W branży gastronomicznej duże znaczenie odgrywa bezpieczeństwo urządzeń. Warto zatem przyjrzeć się czy wybrany przez nas model jest wyposażony w antypoślizgową podstawę, która zapobiegnie przesuwaniu się w trakcie pracy. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się gumowe nóżki, które dodatkowo zabezpieczą spód sokowirówki jeśli doszłoby do rozlania napoju. Należy także upewnić się czy sokowirówka posiada wyłącznik bezpieczeństwa. Ostatnią, choć wcale nie najmniej ważną kwestią jest wygląd sprzętu. Ma on bardzo istotne znaczenie jeśli urządzenie znajdzie się na widoku klientów. Warto dopasować jego estetykę do ogólnego wystroju wnętrza.