piątek, 7 czerwca, 2024

Zdrowe jelita, czyli jak włoska oliwa z oliwek może poprawić Twój mikrobom i trawienie

Jeśli zaczynasz przygodę ze zdrowym żywieniem, w Twoim menu nie powinno zabraknąć zdrowego tłuszczu, a włoska oliwa z oliwek nie ma sobie równych! Zwana płynnym złotem, cechuje się właściwościami, które dobroczynnie wpływają na organizm. Jest ceniona nie tylko za smak, ale również za poprawę pracy jelit, współcześnie określanych jako drugi mózg.

Dr. Raphael Kellman uważa, że jelita są ośrodkiem komunikacji między jedzeniem, umysłem i mikrobiomem, dlatego szczególnie warto dbać o ich stan. W jaki sposób włoska oliwa z oliwek może pomóc Twoim jelitom? Zaskoczy Cię działanie tego produktu, ponieważ korzystnie wpływa nie tylko na organ, ale przede wszystkim buduje w nim sprzyjające środowisko.

Włoska oliwa z oliwek jako doskonały prebiotyk

Odpowiednie składniki diety to prebiotyki, które pozytywnie działają na florę bakteryjną jelit. Oliwa z oliwek zawiera sporo polifenoli, odżywiających niezbędne do utrzymania prawidłowego mikrobiomu bakterie jelitowe, w szczególności Lactobacillus i Bifidobacterium. Dzięki obecności polifenoli korzystne dla środowiska jelitowego bakterie namnażają się i prawidłowo rosną. Oliwa z oliwek zmniejsza również populację bakterii patogennych. Przykładem jest oleuropeina – składnik roślinnego tłuszczu, wykazujący działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Perystaltyka jelitowa, a włoska oliwa z oliwek

Rytmiczne ruchy mięśniowe przesuwają pokarm przez przewód pokarmowy. Praca jelit jest istotna dla prawidłowego trawienia, poprawnego wchłaniania składników odżywczych i skutecznej eliminacji odpadów. Jak spożywanie włoskiej oliwy z oliwek wpływa na perystaltykę?

  • Stymuluje skurcze jelit – głównie dzięki zawartości nienasyconego kwasu oleinowego, który przyczynia się do regularnego przesuwania treści pokarmowej.
  • Redukuje stany zapalne – włoska oliwa z oliwek zawiera polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne, a tym samym obniżają ryzyko powstawania takich przypadłości jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy też choroba Crohna.
  • Chroni przed stresem oksydacyjnym – liczne badania wykazały, że osoby, które spożywają regularnie oliwę z oliwek, wykazują niższe poziomy biomarkerów stresu oksydacyjnego. To dlatego, że hydroksytyrozol, tyrozol i oleuropeina, zawarte w tłuszczu, neutralizują wolne rodniki.

Jeśli dodajesz włoską oliwę z oliwy do swoich dań, gwarantujesz swoim jelitom obecność różnorodnych bakterii, niezbędnych do utrzymania równowagi mikrobiomu. Regulują one liczne procesy zachodzące w jelitach, m.in. uczestniczą w prawidłowym wchłanianiu składników odżywczych oraz są odpowiedzialne za przemianę energetyczną i metabolizm lipidów.

Chroń swój mikrobiom, spożywając włoską oliwę z oliwek

Skład flory bakteryjnej jest kluczowy dla utrzymania zdrowia, gdyż chroni ona przed namnażaniem się patogenów, wzmacniając układ odpornościowy. Mikro i makroelementy, jakie zostają wchłonięte przez jelita, rzutują tak naprawdę na funkcjonowanie całego organizmu. Włącz do codziennego menu włoską oliwę z oliwek, a poprawi się Twoje trawienie – komórki staną się bardziej wrażliwe na insulinę, natomiast wątroba będzie produkować więcej potrzebnej żółci. Regularne spożywanie roślinnego tłuszczu sprawi, że jelita będą pobierać z pokarmu to, czego potrzebują dla prawidłowego funkcjonowania, eliminując skutecznie odpady, a Ty będziesz zdrowszy i pełen energii.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl