środa, 26 lutego, 2025

Parowar Russell Hobbs – recenzja sprzętu, który zmienia domowe gotowanie na zdrowsze

Russell Hobbs Maxicook 23560 to ciekawy parowar o mocy 800W z 3 oddzielnymi komorami parowymi. Oferuje 60-minutowy timer z funkcją automatycznego wyłączania i sygnałem dźwiękowym.

Pojemnik na wodę o pojemności 1 litra pozwala na długie gotowanie. Urządzenie ma wskaźnik poziomu wody i zabezpieczenie przed przegrzaniem. Użytkownicy chwalą intuicyjną obsługę, łatwość czyszczenia i trwałość wykonania. Minusem może być dość głośna praca oraz dosyć długi czas nagrzewania.

Parowar to jedno z tych urządzeń kuchennych, które potrafią całkowicie odmienić sposób przygotowywania posiłków. Gotowanie na parze staje się coraz popularniejsze, ze względu na prozdrowotne właściwości, wygodę użytkowania. Model Russell Hobbs wyróżnia się na tle konkurencji innowacyjnym systemem cyrkulacji pary oraz zaawansowanym timerem elektronicznym. Urządzenie ma trzy niezależne pojemniki do gotowania, co umożliwia przygotowanie całego posiłku jednocześnie – od warzyw, przez ryby, aż po delikatne desery na parze. Zastosowana technologia pozwala zachować maksimum wartości odżywczych w przygotowywanych potrawach (znacznie więcej niż podczas tradycyjnego gotowania w wodzie). Intuicyjny panel sterowania sprawia, że nawet początkujący użytkownik szybko opanuje obsługę sprzętu.

Prostota czy ergonomia użytkowania

Parowar wyposażono w następujące udogodnienia:

    1. System szybkiego nagrzewania wody
    2. Automatyczne wyłączanie po zakończeniu gotowania
    3. Wskaźnik poziomu wody
    4. Zabezpieczenie przed przegrzaniem
    5. Możliwość dokładania wody podczas pracy
    6. Programator czasowy do 60 minut

Parowar Russell Hobbs wyróżnia się przede wszystkim intuicyjną obsługą i możliwością przygotowania zdrowych posiłków bez dodatku tłuszczu. Model ma trzy poziomy do gotowania o łącznej pojemności 9 litrów, co pozwala na jednoczesne przygotowanie dania głównego oraz dodatków. Urządzenie ma timer z funkcją automatycznego wyłączania oraz sygnałem dźwiękowym, co znacznie ułatwia proces gotowania i zwiększa bezpieczeństwo użytkowania. Zewnętrzny wskaźnik poziomu wody oraz możliwość uzupełniania jej w trakcie gotowania to rozwiązania, które doceniają początkujący użytkownicy. Misy wykonane są z wysokiej jakości tworzywa bez BPA, można je myć w zmywarce. Producent zadbał o specjalne akcesoria – miskę do ryżu oraz tackę ociekową, które mocno rozszerzają możliwości przyrządzania potraw. System turbo steam daje nam szybkie nagrzewanie i równomierne rozprowadzanie pary, za pomocą czego potrawy zachowują wartości odżywcze oraz naturalny smak i aromat.

Zdrowie na parze: Russell Hobbs – twój kompaktowy kuchenny pomocnik

Parowar Russell Hobbs kompaktowy 3-poziomowy to nowoczesne urządzenie kuchenne umożliwiające jednoczesne przygotowanie różnych potraw na trzech osobnych poziomach. Model wyposażono w 60-minutowy timer z funkcją automatycznego wyłączania oraz wskaźnik poziomu wody. Dzięki przezroczystym pojemnikom można na bieżąco kontrolować proces gotowania.

      • Moc: 800W
      • Pojemność całkowita: 9L
      • Trzy oddzielne poziomy gotowania
      • Timer z sygnałem dźwiękowym
      • Zabezpieczenie przed przegrzaniem
      • Możliwość mycia części w zmywarce
      • Kompaktowe wymiary: 32 x 19 x 28 cm

Urządzenie ma specjalny pojemnik na ryż oraz tacę ociekową, które mocno zwiększają jego ergonomika.

Zewnętrzny wskaźnik poziomu wody pozwala na wygodne uzupełnianie płynu podczas gotowania.

Optymalizacja procesu gotowania na parze w warunkach domowych

Wykorzystanie parowaru Russell Hobbs w codziennym gotowaniu przekłada się na spore oszczędności energii w porównaniu do tradycyjnych metod. System szybkiego wytwarzania pary pozwala na rozpoczęcie gotowania już po 40 sekundach od włączenia urządzenia. Technologia zastosowana w tym modelu gwarantuje równomierne rozprowadzanie pary, daje to dokładne przygotowanie potraw przy zachowaniu maksimum wartości odżywczych.

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania warzyw, pozwalająca zachować maksymalną ilość składników odżywczych. Warzywa przygotowane w ten sposób zachowują do 90% witamin i minerałów. Najlepiej sprawdzają się warzywa takie jak brokuły, kalafior, marchewka i fasolka szparagowa. Czas gotowania jest dosyć krótki – zazwyczaj wystarcza od 5 do 15 minut, zależnie twardości warzyw. Aby uzyskać najlepsze efekty, warzywa należy pokroić na równe kawałki. Woda nie powinna dotykać warzyw, a para musi swobodnie cyrkulować. Podczas gotowania nie należy podnosić pokrywki, by nie tracić cennej pary.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl