czwartek, 12 grudnia, 2024

Kasza gryczana z kurczakiem przyrządzona na parze

Kasza gryczana z kurkumową kurką gotowaną na parze. Nie żałowałam też lubczyku suszonego. Kurczak został przyprawiony na ostro, ale buzi nikomu nie wypali. Reszta składników jest już pozostawiona samym sobie. Znajdziecie tu trochę zielonych warzyw takich jak brokuł i fasolka szparagowa, która o tej porze roku oczywiście tylko z mrożonki, ale jest równie pyszna i zdrowa.

Dodałam też trochę suszonych pomidorów. W rezultacie w garze zrobiło się najmniej kaszy, królowały inne składniki. I dobrze, było doprawdy smacznie. Myślę, że takie danie można sobie zjeść na obiadek, ale również zapakować do pracy w pudełko i zjeść na zimno, czy podgrzać. Uniwersalny pomysł. I co istotne, również szybki w przygotowaniu!

Kasza gryczana z kurkumowym kurczakiem i zielonymi warzywami na parze

  • Kasza gryczana – 1 torebka
  • Filet z kurczaka – 1/2 średniego
  • Brokuł – 1/2 małego
  • Fasola szparagowa zielona mrożona – 1/3 opakowania
  • Pomidory suszone – ok.4
  • Curry naturalne – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk suszony – 1 i 1/2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki
  • Sos sojowy ciemny – 1 łyżka
  • Sól morska

Zaczynamy od oczyszczania kurczaka. Kroimy go w małe kawałeczki, tak ok.2x2cm. Wrzucamy do miseczki i dodajemy przyprawy, razem z lubczykiem. Mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy sos sojowy i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok.30min. Jeżeli nie mamy tyle czasu… pomijamy ten proces 🙂

Kurczaka wrzucamy do parowaru i w tym samym czasie do pojemnika do gotowania ryżu, czy pojemnika na żywność, wkładamy kaszę, którą zalewamy wrzątkiem na ok.2cm powyżej  jej poziomu. Gotujemy 20min. W między czasie wrzucamy do parowaru fasolkę szparagową. Gotujemy ją 10min. Będzie to trwało trochę krócej jeżeli uprzednio ją rozmroziliśmy. Na koniec dodajemy do gotowania brokułu, którego należy umyć i podzielić na malutkie różyczki. Brokuł w takiej postaci gotuje się ok. 3-5min. Kiedy wszystkie składniki są gotowe mieszamy je ze sobą, dodajemy ponadto pokrojone w paseczki suszone pomidory i życzymy sobie smacznego! 🙂

Przepis – opcja nr.2:

Składniki:

  • Kasza gryczana – 1 szklanka
  • Pierś z kurczaka – 2 sztuki
  • Marchewka – 1 duża
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Kasza gryczana powinna być dokładnie przepłukana pod bieżącą wodą, a następnie ugotowana do miękkości. Preferuję gotowanie kaszy w proporcji 1:2, czyli na jedną część kaszy dwie części wody. Dzięki temu kasza jest idealnie sypka.
  2. Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi.
  3. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. W parowarze układamy najpierw warzywa, a na nich kawałki kurczaka. Gotujemy na parze przez około 20-25 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany.
  5. Po ugotowaniu wszystkie składniki mieszamy, tworząc pełnowartościowe danie.

Kasza gryczana z kurczakiem na parze to doskonały wybór dla osób dbających o zdrowie. Jest to danie, które dostarcza białka, zdrowych węglowodanów i jest niskie w tłuszczach. Osobiście uważam, że gotowanie na parze to świetny sposób na zachowanie naturalnego smaku i wartości odżywczych składników.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl