Białko zamiast cukru
Podstawową zasadą diety białkowej, jest znaczne ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów, na rzecz posiłków z wysoką zawartością białka. Węglowodany bowiem, są tym elementem naszej diety, którego nadwyżka powoduje nadmierną produkcję tłuszczu i jego odkładanie się w postaci znienawidzonej przez wszystkich tkanki tłuszczowej. Białko natomiast dostarcza organizmowi mniej energii, niż jest to potrzebne do jego przetrawienia. Energię tą organizm pobiera właśnie z tkanki tłuszczowej, co powoduje redukcję jej ilości.
Okazuje się, że gotowanie na parze, jest niemal stworzone do „współpracy” z dietą białkową. Potrawy na parze przygotowywane są bez dodatku tłuszczu, można też z powodzeniem ograniczyć spożycie węglowodanów. Ponadto, składniki odżywcze nie są wypłukiwane przez wodę, lecz zostają w pokarmach, więc nie napychamy się pustymi warzywami i rybami, a pełnowartościowymi potrawami.
Ryby na parze
Idealnymi potrawami łączącymi dietę Dukana z gotowaniem na parze, są ryby. Sam twórca tej słynnej diety, już w pierwszej swojej książce „Nie potrafię schudnąć”, zaproponował ryby zapiekane w folii aluminiowej. Widocznie nie znał zalet gotowania na parze, bo w ten sposób przygotowuje się je nie tylko szybciej, ale też (naprawdę) bez kropli tłuszczu. Są więc nie tylko lekkostrawne, ale też pożywne. I, co równie ważne, wyjątkowo smaczne. Polecamy.
nie mozna przesadzac z białkiem na noc !