sobota, 9 marca, 2024

Ekspresy do kawy z systemem spieniającym mleko – gwarancja dostępu do mlecznych kaw

Ekspresy do kawy cieszą się coraz większą popularnością. Nie wszystkie jednak umożliwiają proste przygotowanie mlecznych kaw. To uzyskasz tylko, mając do dyspozycji ekspresy do kawy z systemem spieniającym mleko. Jedno rozwiązanie więcej, a otwiera tak wiele możliwości. Z takim urządzeniem zachwycisz wszystkich gości, którzy odwiedzają Twój lokal, mając ochotę na białą kawę.

Biała kawa, czyli jaka?

Warto wiedzieć, że kawa z mlekiem niejedno ma imię. Jest co najmniej kilka jej podstawowych rodzajów, a każdy zupełnie inny w smaku i aromacie.

Jeśli goście Twojego lokalu mają wiedzę na temat białych kaw lub po prostu docenią, kiedy barista zaserwuje im raz pyszne cappuccino, a innym razem ekskluzywne latte macchiato, powinny zainteresować Cię ekspresy do kawy z systemem spieniającym mleko. Aktualnie popularne są trzy rodzaje takiego systemu:

  • jako manualna dysza spieniająca, którą samodzielnie zanurzasz w dzbanku z mlekiem; jeśli taką dyszę wzbogacono jeszcze o regulację emisji pary, możesz uzyskać mocniej lub słabiej spienione mleko – w zależności od Twoich preferencji;
  • zintregrowany – pobiera mleko bezpośrednio z podstawionego kartonu lub butelki, najczęściej przy pomocy rurki lub wężyka; w nowoczesnych ekspresach do kawy takiemu systemowi spieniania mleka towarzyszy też automatyczny program czyszczenia, co oszczędza czas i energię użytkownika;
  • z wbudowanym pojemnikiem na mleko – najczęściej w formie karafki; ekspres pobiera z niej mleko, podgrzewa do odpowiedniej temperatury, spienia i wlewa bezpośrednio do filiżanki; pojemnik zazwyczaj można wyjąć, by przechować mleko w lodówce.

Zakupu takiego ekspresu nie będziesz żałował. Szybko zaobserwujesz większe zadowolenie gości i dostrzeżesz to w rosnącym powodzeniu Twojego biznesu.

Rodzaje kaw z mlekiem

W dobrych ekspresach do kawy z mlekiem – poza systemem spieniania – mile widziana jest również opcja regulowania mocy kawy oraz ilości mleka, jaka zostanie do niej dodana, bo od tego w dużej mierze zależy efekt końcowy. Wysokiej klasy ekspresy do kawy (www.tchibo-coffeeservice.pl) pozwalają na przygotowanie nie tylko cappuccino, ale też szeregu innych rodzajów białej kawy. Jakich dokładnie?

Cappuccino

Zacznijmy od najpopularniejszego rodzaju kawy mlecznej. Cappuccino słynie ze swojej lekkości i aksamitności, a jednocześnie intensywnego kawowego smaku i aromatu. Ta intensywność wynika z tego, że bazą cappuccino jest espresso, a kremowa, biała pianka znajduje się na wierzchu, przyjmując grubość około dwóch centymetrów. Piankę tę według klasycznej, włoskiej receptury tworzy się z około stu mililitrów dobrej jakości mleka, które w procesie spieniania znacząco zwiększa swoją objętość.

Latte i latte macchiato

Latte odróżnia się od cappuccino jeszcze większą ilością spienionego mleka. Idealna kawa dla wszystkich wielbicieli słodkich i niezbyt intensywnych kaw. W latte wykorzystuje się bowiem dwieście lub nawet więcej mililitrów mleka. Z kolei latte macchiato wyróżnia się trójwarstwowym podaniem: mocno espresso, później mleko, a na końcu jeszcze grubsza warstwa mlecznej pianki.

Espresso macchiato

Ekspresy do kawy pozwalające na przygotowanie espresso macchiato zaspokoją potrzeby klientów, chcących wypić mocną kawę, ale z delikatnym wykończeniem i mlecznym akcentem. To nadal pobudzająca, intensywna kawa, ale o odrobinę złagodzonym aromacie. Taki efekt uzyskuje się poprzez dolanie do espresso niewielkiej ilości dobrze spienionego mleka.

Flat white

Zasada podobna, co w przypadku espresso macchiato, z tym że tu mówimy o stosunku 2:1, czyli podwójne espresso zalane gorącym i tylko delikatnie spienionym mlekiem. Flat white cechuje się bowiem płaską powierzchnią – bez efektownej pianki. Niech to jednak nikogo nie zmyli, bo flat white to jedna z mocniejszych kaw białych. Ekspres do kawy, który ma ją w swoim katalogu, powinien zwrócić uwagę wszystkich osób zarządzających wysokiej klasy lokalem.

Mocha

Mocha wyróżnia się wyraźną nutką czekolady – w postaci syropu lub rozpuszczonych kostek tradycyjnej czekolady. Ją też, podobnie, jak latte macchiato, tworzy się warstwowo – z czekoladą na samym dole, następnie espresso, później mleko i czasami jeszcze bita śmietana na koniec.

Teraz ekspresy do kawy z systemem spieniania mogą wydawać się opcją nie do pominięcia. I słusznie, bo kawy z mlekiem to szeroka kategoria kaw, które warto włączyć do oferty swojego lokalu.

Podsumowanie:

  • Nie wszystkie ekspresy do kawy mają w swoim katalogu białe kawy. Jeśli goście Twojego lokalu często sięgają po takie napoje, powinieneś zwrócić uwagę na ekspresy rozbudowane o system spieniający mleko.
  • Biała kawa niejedno ma imię. Obecnie wyróżnia się co najmniej sześć różnych rodzajów, wśród których znajdzie coś dla siebie zarówno fan mocnej i gorzkiej kawy, jak i jej słodkiej, niezbyt intensywnej odmiany.
  • Ekspresy do kawy czarnej i białej powinny znajdować się w każdej wysokiej klasy kawiarni i restauracji. Doceniają je także goście hotelów i uczestnicy eventów obsługiwanych przez firmę cateringową.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl