sobota, 23 października, 2021

Najlepsze marynaty do karkówki i sposób aby mięso było idealne: kruche i delikatne, które wszyscy pochwalą

Karkówka, soczysta, delikatna i krucha, przygotowywana na grillu lub w piekarniku, jest jednym z bardziej popularnych dań. Podpowiadamy, co zrobić, aby mięso było kruche i delikatne i przedstawiamy propozycje marynat do karkówki.

Sposób na delikatną karkówkę

Krucha, smaczna i delikatna karkówka zachwyca zwykle wszystkich gości i domowników. Okazuje się, że podstawą dobrego przygotowania takiego mięsa, jest zakup wysokiej jakości karkówki. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na to, aby nie było zbyt duże, ponieważ mniejsze i bardziej zgrabne kawałki zwykle pochodzą od młodszego zwierzęcia. Dodatkowo kolor przerostów w mięsie powinien być jasny, a po przekrojeniu karkówka powinna mieć jednolitą barwę. Spore znaczenie ma także zwrócenie uwagi na zapach mięsa oraz na to, aby karkówka nie była śliska w dotyku. Przykładowo karczek na handerek.com.pl to mięso smaczne, cechujące się wysoką jakością i zastosowaniem tradycyjnych receptur. Przygotowując karkówkę dla gości lub rodziny, najlepiej przygotować ją na grillu lub w piekarniku. Przed rozpoczęciem gotowania, warto wyjąć karczek z lodówki na około 20 minut, aby mogło spokojnie poleżeć w cieple.

Smaczne marynaty do karkówki

Marynaty do karkówki powinny podbijać smak mięsa i dodatkowo nadawać potrawie aromatu. Do karkówki idealnie sprawdzi się marynata przygotowana z następujących składników:

  • 40 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie marynaty jest naprawdę szybkie i łatwe, ponieważ wystarczy tylko pokroić karkówkę w plastry i utrzeć czosnek, a następnie połączyć wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawić całość na około 2 godziny. Po tym czasie można już grillować karkówkę na patelni, po 5 minut z każdej strony.

Innym świetnym przepisem na marynatę do karkówki jest połączenie ze sobą następujących składników:

  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy, najlepiej pikantne.

W ten sposób powstanie smaczna i ostra marynata. Dla osób, które preferują pikantne smaki idealnie sprawdzi się ostry ketchup i musztarda z jalapeno.

Sprawdź koniecznie marynaty do mięs od Hańderek i rozsmakuj się w pysznym daniu.

Zobacz więcej na parze:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Na Parze.pl