Już niedługo w sklepach zaczną się pojawiać młode ziemniaczki. Trzeba skorzystać z okazji i przygotować danie, w którym będzie można delektować się smakiem delikatnych warzyw. Przygotowanie młodych ziemniaczków na parze z oregano na pewno wyciągnie z nich wszystko co najlepsze. To lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie.
Gotowanie na parze bez parowaru?
Czy gotowanie na parze kiedy nie posiadamy specjalnego garnka jest możliwe? Kiedyś używano w takiej sytuacji ręcznika przewiązanego u góry garnka, to był jednak niebezpieczny proceder, który mógł skończyć się pożarem. Teraz mamy znacznie prostsze rozwiązanie! Warto zwrócić uwagę na specjalne sitka do gotowania na parze, które można dopasować do swojego garnka. Nie musisz inwestować w specjalny garnek, wystarczy sitko dopasowane do naczynia które już masz. Jeżeli szukasz takiego właśnie sitka, zajrzyj na stronę naczynia.olkusz.pl, w ofercie sklepu znajdziesz specjalne sitka do gotowani na parze, które dopasowują się nawet do trzech rozmiarów garnków naraz!
Przepis na młode ziemniaczki na parze
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 40 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 cytryny
- Kilka gałązek świeżego oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól i pieprz
W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej świeże gałązki oregano. Do wody dodaj łyżeczkę soli. Ziemniaki dokładnie umyj i ułóż w sitku, nad garnkiem z wrzącą wodą. Sitko przykryj pokrywką i gotuj tak na parze przez około 30 minut. Dostosuj czas do wielkości ziemniaków, ważne żeby były miękkie w środku.
W między czasie w niedużym rondelku rozpuść masło i dodaj wyciśnięty w prasce ząbek czosnku. Przelej masło z czosnkiem do miseczki i dodaj oliwę, łyżkę soku z cytryny, nieco startej skóry z cytryny, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Do sosu możesz także dodać kilka listków świeżego oregano.
Ziemniaczki przekrajamy na ćwiartki i układamy w naczyniu, a następnie polewamy przygotowanym sosem i gotowe!
Smacznego! https://naczynia.olkusz.pl/
https://naczynia.olkusz.pl/