Garnek do gotowania na parze to naczynie, które powinno znaleźć się w kuchni każdego miłośnika zdrowego odżywiania. To gwarancja codziennych sukcesów w przyrządzaniu niskokalorycznych, smakowitych potraw. Jakie warzywa na parze można gotować? Jak to robić? Podpowiadamy!
Garnek do gotowania na parze – co to takiego?
Aby móc przygotowywać warzywa na parze, należy zaopatrzyć się w specjalny garnek do gotowania na parze. Dobry garnek tego typu najczęściej składa się z 3 elementów. Jednym z nich jest naczynie na wodę, która w czasie gotowania wytwarza parę. Drugi to garnek z sitkiem, na którym rozkłada się poszczególne składniki. Znajdujące się w jego dnie dziurki gwarantują swobodny przepływ pary odpowiedzialnej za gotowanie warzyw. Ostatnim z elementów takiego zestawu jest pokrywka przyspieszająca proces przyrządzania zdrowego posiłku. Na sklepowych półkach spotkać można się również z kilkupoziomowymi garnkami, które pozwalają na jednoczesne gotowanie zarówno warzyw, jak i mięsa czy ryb. Szukasz wysokiej jakości garnka do gotowania na parze? Znajdziesz go na Tadar.pl!
Dlaczego warto gotować warzywa na parze?
Warzywa na parze to doskonałe rozwiązanie dla osób zdrowo odżywiających się i dbających o zgrabną sylwetkę. Warzywa gotowane na parze zachowują znacznie więcej wartości odżywczych od tych, które są gotowane w wodzie czy smażone na patelni. Co więcej, obróbka termiczna tego tylko nie przyczynia się do zmiany kaloryczności warzyw. Nie wymaga ona bowiem użycia masła, oleju czy oliwy. Brokuły na parze czy marchewka na parze zachowują swój naturalny kolor. Gdy gotujemy je w wodzie, zawarte w nich barwniki wypłukują się, na skutek czego tracą one swój estetyczny, intensywny kolor.
Warto wspomnieć tutaj także o tym, że kalafior na parze czy ziemniak na parze mają wyrazisty smak. Wynika to z tego, że nie są one moczone w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania zawartych w nich związków odpowiedzialnych za smak. Osoby borykające się z wahaniami poziomu glukozy we krwi muszą sobie zdawać sprawę z tego, że gotowanie warzyw, czy to na parze czy w wodzie, przyczynia się do zmiany ich indeksu glikemicznego.
Jak długo gotować warzywa na parze?
Zależy to zarówno od wielkości warzyw, jak i indywidualnych preferencji. Te w całości gotować będą się dłużej od tych pokrojonych w kostkę. Przykładowo, optymalny czas gotowania brokułu na parze to 25 minut. Ziemniaki na parze będą gotowe po upływie 20 minut, a marchewki na parze – po kwadransie. Jak zrobić warzywa na parze mrożone? To bardzo proste! Wystarczy je doprawić i ułożyć na sitku parowaru. W jakiej temperaturze najlepiej gotować warzywa na parze? Nie powinna ona przekraczać 100 stopni Celsjusza.
Warzywa na parze dla niemowlaka – sprawdzone przepisy
Rozszerzając dietę swojej pociechy, warto wprowadzić do niej warzywa przyrządzane na parze. Każdemu maluchowi z pewnością posmakuje indyk na parze w warzywach. Składniki na to danie są następujące:
- 80 g marchewki,
- 60 g brokuła,
- 60 g kalafiora,
- 25 g piersi z indyka,
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szczypta majeranku.
Warzywa opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Marchew obierz i pokrój w słupki, brokuła i kalafiora podziel na różyczki. Zdejmij skórę z indyka i pozbądź się tłuszczu. Pokrój na małe kawałki i oprósz majerankiem. Ułóż składniki w parowarze i gotuj przez 20 minut. Przed podaniem wymieszaj danie z oliwą z oliwek. Serwuj z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.
Druga propozycja to cukinia na parze dla niemowlaka z ziołami. Tę niezwykle prostą potrawę przygotujesz z:
- 1 cukinii,
- 1 łyżeczki masła,
- szczypty ziół prowansalskich.
Umyj cukinię i pokrój ją w plasterki o grubości 1 cm. Ułóż na sitku, posyp ziołami prowansalskimi i gotuj przez około 15 minut. Przełóż na talerz i wymieszaj z masłem.
Garnek parowy to niezwykle wszechstronne naczynie, z pomocą którego przygotujesz zarówno ziemniaki gotowane na parze, które będą smacznym dodatkiem do drugiego dania, jak i warzywa na parze dla niemowlaka.