Jakieś pierwsze konkretne słońce zaczyna się pojawiać, wreszcie! Wobec tego ja zapraszam Was dzisiaj na pyszną, łatwą w przygotowaniu waniliową babkę. Świetnie się sprawdzi zarówno na Wielkanoc, ale również jako dobry kawałek ciacha tak po prostu- na deser.
W babce nie znjadziecie masła. Jest zrobiona z mąki orkiszowej jasnej, ale dodałam trochę otrąb żytnich. Są też rodzynki, które ja uwielbiam i nie mogłam sobie odpuścić- musiały wylądować w tym cieście! Babka polana 80% gorzką czekoladą i posypana podprażonymi płatkami migdałów. Jest z pewnością ciut bardziej wilgotna od POMARAŃCZOWEJ, którą jedliśmy niedawno. No i szczerze mówiąc nie wiem, która smaczniejsza…
BABKA WANILIOWA GOTOWANA NA PARZE Z DODATKIEM OTRĄB
Babka:
- Olej rzepakowy- 1/2 szklanki
- Cukier z prawdziwą wanilią- 1 opakowanie
- Fruktoza- 3/4 szklanki
- Jajko- 4
- Mąka orkiszowa jasna- 1 szklanka
- Otręby orkiszowe- 2 łyżki (ja uzyłam żytnich)
- Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
- Rodzynki- 3 łyżkI
- Czekolada gorzka 60-80%- ok. 6 kawałków
- Olej rzepakowy- 1 łyżka
- Ocet balsamiczny- 1 łyżeczka
- Płatki migdałów- 1 łyżka
* Pamiętaj żeby przed włożeniem ciasta do parowaru włączyć go i pozwolić mu się wypełnić parą- zmniejszysz w ten sposób ryzyko powstania zakalca.
* Jeżeli dodajesz rodzynki, czy inne bakalie to zawsze odczekaj chwilkę, bo jeżeli wrzucisz je od razu na wierzch ciasta- tak jak zrobiłam to ja, spadną na jego spód. W parowarze temperatura nie jest tak wysoka jak w piekarniku, więc to co ciężkie ma prawo opaść skoro masa/ciasto nie zdążyła się jeszcze ściąć.
I jeszcze przypominam, że na blogu znajdziesz PRZEPIS NA PYSZNĄ BABKĘ POMARAŃCZOWĄ GOTOWANĄ NA PARZE 🙂
A już jutro zapraszam Was na ostrrry KREM CHRZANOWY, który doskonale sprawdzi się jako świąteczna zupka.