Podsumowując ubiegły rok, zdecydowanie Waszym faworytem został deser, którego kolejną kombinację przedstawiam Wam właśnie dzisiaj. Myślę, że powinien przypaść do gustu szczególnie tym, którzy w chłodne dni lubią dopieszczać się aromatem cynamonu, czy innych korzennych przypraw.
Jedynym mankamentem, zacznę tym razem od minusów, jest fakt tego, że główny składnik deseru należy parować ok. jednej godziny… Są też jednak plusy! Przede wszystkim jest smaczny, aromatyczny i z pewnością zdrowy, oraz co dla niektórych osób niezwykle istotne- bezglutenowy. Budyń pomarańczowy z parowaru będzie doskonałym pomysłem zarówno na deser, ale i świetnie sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa. Chociaż ja muszę przyznać, że tego typu rozwiązania preferuję szczególnie w porze kolacji… A jak jest u Was?
SKŁADNIKI:
- Pomarańcza- 1 średnia
- Kasza jaglana- 100g/ 1 torebka
- Miód lipowy- 2 łyżki (opcjonalnie)
- Ksylitol- ok. 4 łyżek
- Rodzynki bursztynowe- ok. 3-4 łyżki
- Mleko sojowe- 1/3 szklanki
- Cynamon- 1/3 łyżeczki