czwartek, 12 grudnia, 2024

Bezglutenowy budyń pomarańczowy z parowaru

Podsumowując ubiegły rok, zdecydowanie Waszym faworytem został deser, którego kolejną kombinację przedstawiam Wam właśnie dzisiaj. Myślę, że powinien przypaść do gustu szczególnie tym, którzy w chłodne dni lubią dopieszczać się aromatem cynamonu, czy innych korzennych przypraw.

Jedynym mankamentem, zacznę tym razem od minusów, jest fakt tego, że główny składnik deseru należy parować ok. jednej godziny… Są też jednak plusy! Przede wszystkim jest smaczny, aromatyczny i z pewnością zdrowy, oraz co dla niektórych osób niezwykle istotne – bezglutenowyBudyń pomarańczowy z parowaru będzie doskonałym pomysłem zarówno na deser, ale i świetnie sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa. Chociaż ja muszę przyznać, że tego typu rozwiązania preferuję szczególnie w porze kolacji…

Przygotowanie deseru wymaga nieco cierpliwości, głównie ze względu na konieczność parowania głównego składnika przez około godzinę. Jednakże, ten czas oczekiwania wynagradza smak i aromat, które są nie do podrobienia. Deser ten jest nie tylko smaczny i pachnący, ale także zdrowy i bezglutenowy, co jest ważne dla wielu osób. Budyń pomarańczowy z parowaru to doskonała propozycja zarówno na deser, jak i na śniadanie.  Składniki deseru są proste i dostępne, co sprawia, że jego przygotowanie jest przyjemnością. Pomarańcza, kasza jaglana, miód lipowy, ksylitol, rodzynki bursztynowe, mleko sojowe i cynamon tworzą wyjątkową kompozycję smaków. Pomarańczę warto dobrze wyszorować i sparzyć, a następnie obrać, zachowując jak najwięcej białej części pod skórką. Parowanie pomarańczy w parowarze przez godzinę, a dodanie kaszy jaglanej po 40 minutach, to klucz do sukcesu.

SKŁADNIKI:

  • Pomarańcza – 1 średnia
  • Kasza jaglana – 100g/ 1 torebka
  • Miód lipowy – 2 łyżki (opcjonalnie)
  • Ksylitol – ok. 4 łyżek
  • Rodzynki bursztynowe – ok. 3-4 łyżki
  • Mleko sojowe – 1/3 szklanki
  • Cynamon – 1/3 łyżeczki

Pomarańczę należy wyszorować i sparzyć. Przynajmniej ja tak postępuję. Później obieramy ją ze skórki, ale tak, by zostało nam jak najwięcej tej białej części, która znajduje się pod skórką. Pomarańczę parujemy w parowarze 1 godzinę. Po 40 minutach jej gotowania do parowaru wkładamy kaszę jaglaną. Oczywiście wkładamy ją wcześniej do pojemnika do gotowania ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok. 2cm powyżej jej poziomu.

Gotujemy do końca wyznaczonego czasu, tj.20min

Zanim zabierzemy się za przyrządzanie budyniu, warto żeby pomarańcza jak i kasza jaglana nam ostygły. Kiedy to nastąpi blendujemy je dodając powoli mleko sojowe, miód(opcjonalnie), ksylitol do smaku, cynamon i na koniec rodzynki, które możemy wcześniej namoczyć. Kiedy uzyskamy jednolita masę, budyń jest gotowy.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl