środa, 28 sierpnia, 2024

Pomysł na szybki obiad – proste danie jednogarnkowe na parze

Zdrowe odżywianie nie musi być wcale kosztowne, skomplikowane czy czasochłonne. Dowód? Pyszne i zdrowe danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. A dzięki temu, że przygotowuje się je na parze, jest niskokaloryczne oraz pełne witamin i minerałów. Prostota wykonania dania ucieszy też kulinarnych amatorów. Sprawdź nasz przepis na kurczaka z warzywami na parze.

Dlaczego warto gotować na parze?

Dbając o to, żeby posiłki były zdrowe i pełnowartościowe, warto myśleć nie tylko o rodzaju wykorzystywanych składników, ale również o obróbce termicznej. Według zaleceń dietetyków i lekarzy najlepiej jest unikać potraw smażonych w głębokim tłuszczu – podnosi to znacznie ich kaloryczność. Co ważne, długotrwałe gotowanie w wysokiej temperaturze nie jest korzystne dla wartości odżywczej warzyw: witaminy utleniają się, czyli dosłownie z nich uciekają. Jaka metoda przygotowania potraw będzie zatem najzdrowsza? Odpowiedź może być jedna: gotowanie na parze. Taki sposób obróbki termicznej sprawia, że w warzywach zostaje większość witamin, a przy tym nie wymaga użycia tłuszczu. Co ważne, mięso, ryby czy warzywa przygotowane na parze są soczyste i smaczne.

smaczny łosoś do szybkiego obiadu

Kurczak z warzywami na parze – lista składników

Do przygotowania naszej potrawy będzie potrzebny sprzęt do gotowania na parze. Może być to parowar, specjalny garnek czy też sitko do gotowania na parze. Jest to danie jednogarnkowe, więc nie będzie konieczne wykorzystanie żadnych dodatkowych naczyń. Lista składników:

  • 500 g piersi kurczaka
  • pół brokułu
  • 1 marchew
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, tymianek
  • opcjonalnie: ryż i ziarna słonecznika.

Ważna jest tutaj jakość składników, a przede wszystkim mięsa. Szukając zaś produktów dobrej jakości w niskich cenach, warto przejrzeć wcześniej aktualne gazetki promocyjne pobliskich sklepów. Może to być choćby gazetka Market Point, która jest dostępna na Gazetkowo.pl.

Sposób przygotowania krok po kroku

Jak zrobić kurczaka z warzywami na parze? Oto szczegółowa instrukcja:

  1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i papryką w proszku.
  2. Brokuł umyj i podziel na różyczki.
  3. Marchew pokrój w słupki.
  4. Fasolkę szparagową podziel na kawałki.
  5. Przygotuj parowar lub zagotuj wodę w garnku.
  6. Umieść w parowarze lub sitku do gotowania na parze kurczaka i marchew.
  7. Po ok. 20 minutach, dodaj brokuł i fasolkę szparagową.
  8. Skrop danie sokiem z cytryny i posyp tymiankiem – delikatnie zamieszaj.
  9. Gotuj kolejne 10 minut.

Potrawę możesz podać z ryżem lub kaszą jęczmienną oraz posypać ziarnami słonecznika.

Gotuj zdrowo i szybko – najlepsze sposoby

Osoby, które chcą zdrowo się odżywiać często obawiają się, że będzie to zbyt kosztowne i trudne. Tak naprawdę wystarczy tylko zapamiętać kilka zasad, aby zaoszczędzić czas i pieniądze, a przy tym jeść zdrowo i pysznie. Jakie to sposoby?

kobieta gotująca na parze

  • rozpisuj jadłospis na cały tydzień i rób duże zakupy raz w tygodniu
  • przed pójściem na zakupy sprawdzaj, jakie są aktualne promocje w najbliższych sklepach na Gazetkowo.pl
  • zrezygnuj ze smażenia na rzecz gotowania na parze
  • gotuj dokładnie tyle, ile potrzebujesz – żeby nic się nie zmarnowało
  • jedz jak najwięcej surowych owoców i warzyw
  • nie pij słodzonych, gazowanych napojów, a zamiast nich postaw na wodę z cytryną
  • sięgaj po warzywa i owoce sezonowe – są tańsze i zdrowsze.

Tak naprawdę to niewielkie zmiany, które przyniosą korzyści dla całego organizmu. Na pewno warto wziąć je sobie do serca.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl