Czas przyrządzania: 20 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 4
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Zawartość kalorii: 167 / porcja
Danie wegetariańskie: TAK
Składniki:
- pomidory małe 4 szt.
- pomidory duże 4 szt.
- tuńczyk w sosie własnym z puszki 100 g
- żółtko 1 szt.
- olej 150 ml
- musztarda 1/2 łyżeczki
- szafran 1 łyżeczka
- ocet winny 1 łyżeczka
- sól i pieprz 1 szczypta
Sposób przygotowania potrawy:
Gotować pomidory na parze przez 10 minut, następnie schłodzić je zimną wodą i obrać. Przekroić pomidory na pół, wyjąć nasiona i położyć pomidory na ręczniku papierowym do osączenia.
Przygotować majonez, mieszając ze sobą żółtko, musztardę, sól i pieprz. Kiedy majonez będzie sztywny, podzielić go na dwie części. Jedną część wymieszać z tuńczykiem.
Namoczyć szafran w niewielkiej ilości wody i osączyć. Wymieszać pozostałą część majonezu z octem i z natkami szafranu, aby uzyskać gładki sos. Udekorować połówki pomidorów tuńczykiem i położyć na talerzu. Oblać dookoła sosem szafranowym.