NaParze.pl

Gotowanie na parze

Przystawki

Z Parowaru Papryki Wypchane Soczewicą

Papryki wybrane skrupulatnie przez moją przyjaciółkę. Nie dość, że musiały być ładne, czerwone i pękate to do tego nie mogły się przewracać. Zapewne wyglądałyśmy jak dwie dziwaczki, które z braku czasu po prostu wybrały się do sklepu zmarnować go trochę, ażeby poprzebierać w stercie papryk, by wreszcie, wreszcie wybrać te dwie upragnione!
Papryki nadały się świetnie! Wypełnione farszem z zielonej soczewicy i ryżu basmati. Przyprawione na ostro dużą ilością czosnku i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Są też zielone oliwki i feta, jest smacznie!

GOTOWANE NA PARZE PAPRYKI FASZEROWANE RYŻEM BASMATI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ

Papryka czerwona- 3
Ryż basmati- 100g
Soczewica zielona- 150g
Czosnek- 4 ząbki
Oregano otarte- 2 łyżki
Cząber suszony- 1 łyżka
Sól morska- do smaku
Pieprz kolorowy świeżo mielony- do smaku
Oliwki zielone- ok.10 sztuk
Czosnek- 4 ząbki

Ser typu Feta – ja użyłam sera kanapkowego Favita o obniżonej zawartości tłuszczu,100g

Ryż i soczewicę możemy ugotować w jednym pojemniku. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy na parze 25-30min. Kiedy delikatnie ostygną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwki, które należy pokroić w plasterki, mieszamy z farszem. Z umytych papryk należy odkroić kapelusik.

Potem trzeba delikatnie usunąć białe zwłóknienia ze środka razem z pestkami. Wypełniamy papryki farszem.

Na samym wierzchu kładziemy cienkie plastry sera, przykrywamy kapelusikiem. Gotujemy na parze 20min. Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne nie są dużo gorsze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *