piątek, 24 stycznia, 2025

Papryka wypchana soczewicą z parowaru

Papryki wybrane skrupulatnie przez moją przyjaciółkę. Nie dość, że musiały być ładne, czerwone i pękate to do tego nie mogły się przewracać. Zapewne wyglądałyśmy jak dwie dziwaczki, które z braku czasu po prostu wybrały się do sklepu zmarnować go trochę, ażeby poprzebierać w stercie papryk, by wreszcie, wreszcie wybrać te dwie upragnione!
Papryki nadały się świetnie! Wypełnione farszem z zielonej soczewicy i ryżu basmati. Przyprawione na ostro dużą ilością czosnku i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Są też zielone oliwki i feta, jest smacznie!

GOTOWANE NA PARZE PAPRYKI FASZEROWANE RYŻEM BASMATI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ

Papryka czerwona- 3
Ryż basmati- 100g
Soczewica zielona- 150g
Czosnek- 4 ząbki
Oregano otarte- 2 łyżki
Cząber suszony- 1 łyżka
Sól morska- do smaku
Pieprz kolorowy świeżo mielony- do smaku
Oliwki zielone- ok.10 sztuk
Czosnek- 4 ząbki

Ser typu Feta – ja użyłam sera kanapkowego Favita o obniżonej zawartości tłuszczu,100g

Ryż i soczewicę możemy ugotować w jednym pojemniku. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy na parze 25-30min. Kiedy delikatnie ostygną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwki, które należy pokroić w plasterki, mieszamy z farszem. Z umytych papryk należy odkroić kapelusik.

Potem trzeba delikatnie usunąć białe zwłóknienia ze środka razem z pestkami. Wypełniamy papryki farszem.

Na samym wierzchu kładziemy cienkie plastry sera, przykrywamy kapelusikiem. Gotujemy na parze 20min. Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne nie są dużo gorsze.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl