Gotowanie na parze – profity i plusy Czy może być coś lepszego, niż połączenie okazji zadbania o siebie w sposób kompleksowy, pod względem kulinarnym, oraz sportowym? Odpowiedź na to wydawałoby się banalne pytanie jest prosta, nie ma nic bardziej korzystnego niż połączenie dwóch opcji razem. Pasja uprawiania sportu w połączeniu z korzyściami jakie daje zastosowanie pewnych procedur kulinarnych, to optymalne działanie skierowane na poprawę naszego samopoczucia oraz optymalizacji wydajności naszego organizmu.
Obecnie, kiedy większość ludzi świadomie i z wiedzą podchodzi do dbania o swój organizm od strony fizycznej jak i żywieniowej, nie jest żadną tajemnicą że gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowania posiłku w domu. Gotowanie na parze to właściwy sposób przygotowania produktów, które zachowują swój oryginalny smak, zachowują właściwości odżywcze, obniżają poziom cholesterolu, a to dopiero początek profitów i zalet jakie przynosi ten styl gotowania w twojej kuchni.
Warto wspomnieć że wraz ze wzrostem świadomości u ludzi, szczególnie w zakresie żywieniowym, producenci piekarników wyposażyli je w wygodną funkcje, dzięki czemu ten proces przygotowania warzyw jest łatwy, szybki, oraz wygodny. Ale wracając do korzyści i zalet płynących z procesu gotowania na parze niewątpliwą zaletą jest możliwość delektowania się warzywami w soczystym kolorze bez utraty walorów smakowych. Natomiast w przypadku mięsa, para która, oddziałuje na mięso sprawia że tłuszcz nie wnika do mięsa ale wydobywa się na zewnątrz.
Zdrowy styl życia
Jak już wspomnieliśmy wyżej, nie sposób rozdzielić dbania o ciało od właściwej diety i wysiłku fizycznego w postaci spersonalizowanego treningu. Rozciąganie, trening siłowy czy trening kondycyjny inaczej zwany wytrzymałościowym dobrany odpowiednio dla wieku i kondycji polepsza i podnosi sprawność fizyczną, stanowi ochronę i profilaktykę przed chorobami i utrzymuje nasze ciało w lepszej kondycji do późnej starości.
Porady i zestaw ćwiczeń jakie można znaleźć na Fit2Fit to cała gama metod i rodzajów ćwiczeń na każą część ciała z uwzględnieniem tak wrażliwych partii ciała, zwłaszcza u kobiet, gdzie trudno zgubić kila centymetrów. Jednakże nie możemy skupiać się tylko na wysiłku fizycznym, w celu zredukowania wagi lub zmniejszeniu obwodu ud czy ramion, równolegle powinniśmy zastosować prawidłowe procedury przy gotowaniu naszych popraw z użyciem najzdrowszej metody, czyli gotowaniu na parze.
Metody i sposoby gotowania na parze w domu
Najprostszą i najbardziej optymalną metodą gotowania na parze jest użycie naczynia z gotującą się wodą do którego wkładamy sitko, lub dziurkowaną wkładkę we wnętrzu której znajdują się warzywa, lub inne produkty spożywcze, takie jak mięso lub ryby. Należy zadbać aby dno sitka nie stykało się z powierzchnią gotującej się wody.
Naczynie przykrywamy pokrywką i w zależności od produktu pozostawiamy na około od 10 minut w przypadku papryki do 40 minut w przypadku ziemniaków w mundurkach. Warto na dnie sitka umieścić liść kapusty, który zapobiegnie przywieraniu warzyw do sitka. Innym sposobem na gotowanie potraw na parze w domu jest zakup parowara, który pozwala na gotowanie wszystkich składników obiadu równocześnie.
Ponieważ parowar jest wyposażony w kilka pojemników, dzięki którym, istnieje możliwość gotowania kaszy, ryżu lub mięsa w osobnych pojemnikach ustawionych jeden na drugim. Możemy również gotować na parze w piekarniku z taką funkcją, gdzie pojemnik na wodę jest ukryty, a do komory piekarnika trafia w formie gorącej pary.
Ćwiczenia i dieta – idealny duet
Podejmując wyzwanie codziennych treningów, stawiamy sobie zadanie do osiągniecia pewnych celów jakie chcemy osiągnąć podczas ćwiczeń. Dla jednych może to być zbudowanie masy mięśniowej, którą zwykle wybierają mężczyźni, dla innych celem będzie wyszczuplenie ud, pośladków lub wzmocnienie i uaktywnienie mięśni. „Jeśli chcesz ćwiczyć mięsnie, pracować nad wydolnością organizmu czy modelować sylwetkę, umiejętnie opracuj plan treningowy”- te słowa powtarza, i jak podkreśla redaktorka portalu fit2fit Karolina Szymańska to klucz do sukcesu. Jeżeli do dobrze opracowanego planu treningowego dodamy sprawdzone metody gotowania z uwzględnieniem korzyści z gotowania potraw na parze, to nasze cele postawione przy podejmowaniu wyzwania stają się realne i w zasięgu ręki.
Należy podkreślić że każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby, dlatego bilans pomiędzy aktywnością fizyczną a spożywanymi posiłkami powinien być dostosowany indywidualnie i z uwzględnieniem takich aspektów jak wiek, płeć, ogólna sprawność fizyczna, oraz jaki cel mają wykonywanie ćwiczenia. Jeżeli wszystkie te elementy połączymy razem to nasze postępy i sukcesy będą z korzyścią dla naszego organizmu i zdrowia.