Masło klarowane – określane też jako hasło ghee – jest używane przez kucharzy w najlepszych restauracjach. Ma wielkie właściwości odżywcze i zdrowotne. Masło klarowane ghee to produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jak przeprowadza się klarowanie masła?
Masło klarowane właściwości
Klarowane masło równoważy gospodarkę hormonalną. Według Ajurwedy odpowiednia ilość tego tłuszczu w organizmie zapewnia sprawny umysł i ciało, odporność na choroby i jest niezbędna do osiągnięcia długowieczności. Masło klarowane ghee wpływa na gojenie się ran i stanów zapalnych żołądka i jelit, takich jak owrzodzenia czy zapalenia okrężnicy. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych.
Masło klarowane jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. Czasami w sklepach można spotkać okazję – masło klarowane promocja. Masło w promocji można znaleźć w ofertach promocyjnych sklepów, przykładowo gazetka Kaufland albo masło klarowane Biedronka.
Masło klarowane zastosowanie
Masło klarowane ghee można podgrzewać do znacznie wyższej temperatury niż zwykłe masło, nie obawiając się przypalenia, ponieważ w trakcie klarowania są usuwane domieszki białek, które są odpowiedzialne za stosunkowo niską temperaturę dymienia masła nieoczyszczonego. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania.
Punkt dymienia takiego masła wynosi co najmniej 235 °C. Po jego przekroczeniu powstają akroleiny, które wydzielają się w postaci gryzącego dymu. Masło klarowane ghee dzięki delikatnemu, słodkawemu i lekko orzechowemu posmakowi wydobywa wspaniały smak ze smażonych na nim potraw. Ajurweda opisuje, że masło klarowane to jeden z najlepszych tłuszczów do gotowania, ponieważ zwiększa odżywczość potraw oraz poprawia wchłanianie.
Można wykorzystywać je do gotowania, smażenia, pieczenia oraz spożywać jako tłuszcz do kanapek. Masło klarowane można zrobić samemu, ale można też je bez problemu kupić w sklepie. Czasami przytrafia się również masło klarowane promocja, którą znaleźć można w różnych ofertach promocyjnych, takich jak masło w promocji, gazetka Kaufland oraz w innych aktualnych gazetkach promocyjnych.
Domowe masło klarowane
Zrobienie domowego, klarowanego masła idealnego do smażenia (bo w przeciwieństwie do zwykłego smażenia nie przypala się) jest naprawdę banalnie proste. Masło pokrój w kostkę. Umieść je w rondelku o grubym dnie.
Podgrzewaj na bardzo małym ogniu. Gdy masło całkowicie się rozpuści, zauważysz, że na wierzchu znajduje się charakterystyczna piana. Pozbądź się jej, używając łyżki. Następnie ostrożnie przelewaj masło do innego naczynia (słoika/miseczki), uważaj, aby nie naruszyć gęstej białej warstwy, która zgromadziła się na dnie rondla. Ona, podobnie jak piana, nie będzie Ci potrzebna.
Klarowane masło, zamknięte w słoiku, możesz przechowywać w lodówce przez długi czas. Masło Klarowane Biedronka można kupić czasami w akcji promocyjnej – masło klarowane promocja. Warto również śledzić inne okazje, takie jak gazetka Kaufland. Z jednej porcji masła wychodzi ghee w ilości ok. 400-450 gram.