czwartek, 6 czerwca, 2024

Jakie dodatki do sushi wybrać?

Każdy wie, czym mniej więcej jest sushi, nawet jeśli nigdy go nie jadł. Jeśli jednak przyjrzeć mu się dokładniej, to okaże się, że w każdej restauracji, w każdym kraju może wyglądać i smakować inaczej. Decyduje o tym sposób przyrządzenia i zastosowane dodatki. Podstawą sushi jest odpowiednio przygotowany ryż i płaty nori, czyli glonów. Jednak o walorach smakowych decyduje to, co w każdym kawałku jest oprócz tego. A zatem, jakie dodatki do sushi będą najlepsze?

Klasyka zawsze w cenie

Jeżeli chcemy rozsmakować się w tradycyjnym sushi bądź jeszcze nigdy nie próbowaliśmy tej potrawy, nie eksperymentujmy z innowacyjnymi smakami, a postawmy na klasyczne dodatki:

  1. Ryby i owoce morza

Nie bez powodu sushi kojarzy się z surową rybą. To właśnie ona była wykorzystywana od wieków. Teraz ryby są również grillowane albo wędzone. Tradycyjnie korzysta się z łososia bądź tuńczyka, a także owoców morza jak krewetki i ośmiornice. Zdarza się, że do wyboru są też inne gatunki ryby jak tilapia, dorsz, pstrąg. Są smaczne, ale nie jest to już tradycyjne sushi.

  1. Wasabi

To kolejny element klasycznego sushi. Wasabi to ostry w smaku korzeń japońskiego chrzanu. Jego obecność dodatkowo eksponuje smak każdego kawałka.

  1. Marynowany imbir

Marynowany imbir neutralizuje smaki i spożywa się go pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi.

  1. Sos sojowy

Obecność sosu sojowego w zestawie sushi również jest obowiązkowa. Zanurzenie kawałka w słonym sosie całkowicie odmienia smakJakie dodatki do sushi jeszcze wybrać?

Co jeszcze do sushi?

Wiemy już, jakie dodatki do sushi pojawić się muszą, ale nie oznacza to, że na tym koniec możliwości. Jest sporo innych dodatków, które wykorzystuje się je regularnie, a przy tym fantastycznie się ze sobą komponują. Przede wszystkim będą to różne warzywa i owoce. Bardzo często przewija się awokado, szczególnie w sushi w wersji wegetariańskiej. Oprócz tego popularnym dodatkiem jest sałata, marchewka, ogórek i papryka. Są też bardziej niestandardowe propozycje jak mango, kiwi albo truskawki. Poza warzywami i owocami często wykorzystuje się biały i czarny sezam. Nadaje chrupkości i lekko orzechowego smaku. Ze względu na rosnącą popularność dań wegetariańskich, w sushi stosuje się alternatywę dla ryb i owoców morza w postaci tofu. Z kolei fani mięsnych potraw mogą znaleźć sushi z kurczakiem bądź kaczką.

Gdzie kupić?

Jeśli chcemy wypróbować ciekawe smaki sushi lub zwyczajnie mamy mało czasu na gotowanie, możemy w sklepach znaleźć gotowe do spożycia sushi w wielu wariantach. Jeśli postawimy na zestawy takich producentów jak Sushi & Food Factory – https://sushifoodfactor.pl/z-czym-jesc-sushi-jakie-dodatki-mozna-dodac-do-sushi/, mamy pewność, że kawałki są świeże i zrobione z dobrej jakości składników.

Mając natomiast więcej czasu, poszukajmy w swojej okolicy restauracji specjalizującej się w sushi. Będzie w niej panować unikatowy klimat, dzięki czemu możemy z posiłku czerpać więcej przyjemności. Musimy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że tam będziemy musieli się posługiwać pałeczkami. I chociażby z tego względu warto wcześniej poćwiczyć w domu na gotowych zestawach.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl