czwartek, 7 marca, 2024

Słonecznik łuskany w pytaniach i odpowiedziach

Słonecznik łuskany to czołowy reprezentant zdrowej żywności. Może być traktowany jako zwykła przekąska lub urozmaicać bardziej wyszukane dania. Nasiona słonecznika mają łagodny, nieco oleisty smak, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o słoneczniku łuskanym, zanim wdrożymy te popularny produkt do codziennego menu!

Czy słonecznik łuskany jest zdrowy? Wartości odżywcze nasion

Tak, słonecznik łuskany to skarbnica witamin i minerałów. Nasiona są doskonałym źródłem witaminy E, witamin z grupy B. Ten popularny przysmak zawiera także aminokwasy i wielonasycone kwasy tłuszczowe. W słoneczniku łuskanym znajdziemy też dobroczynne pierwiastki, takie jak:

  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • cynk,
  • miedź,
  • selen.

Czy słonecznik łuskany tuczy? 

Wiele osób obawia się, ze słonecznik łuskany może sprzyjać przybieraniu na wadze. Co prawda w 100 g produktu zawarte jest około 586 kalorii, co odpowiada tabliczce mlecznej czekolady. Jednak spożywany z umiarem nie zagraża figurze, ze względu na cenne właściwości zdrowotne nie warto eliminować słonecznika łuskanego ze swojej diety.

Jakie właściwości zdrowotne ma słonecznik łuskany? 

Słonecznik łuskany ze względu na wysoką zawartość fitosteroli skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Dzięki witaminie E zwanej witaminą młodości, nasiona słonecznika chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei obecność żelaza przeciwdziała wystąpieniu anemii u dzieci i dorosłych.  Za sprawą cynku spożywanie słonecznika łuskanego może uchronić nas przed zmianami skórnymi i infekcjami typu przeziębienie, czy grypa (pierwiastek ten wspiera pracę układu immunologicznego).

Potas obecny w tej przekąsce odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową. Natomiast wapń chroni układ kostny oraz zęby. Dzięki magnezowi możemy lepiej radzić sobie ze stresem. Spożywając słonecznik łuskany, dostarczamy także organizmowi miedzi, która zapobiega rozwojowi osteoporozy, wspomaga rozwój mózgu i pracę serca.

Komu polecany jest słonecznik łuskany?

Słonecznik łuskany powinny regularnie spożywać osoby, które wykonują pracę umysłową, to również idealna przekąska dla uczniów i studentów. Po ziarna słonecznika mogą sięgać wszyscy, którzy chcą uniknąć chorób układu krwionośnego, nowotworów i wspomóc płodność. Słonecznik łuskany jest szczególnie polecany w stanach wzmożonego napięcia nerwowego i stresu. Miłośnicy kawy narażeni na wypłukiwanie magnezu także powinni na stałe wprowadzić do swojego menu ten smaczny i zdrowy produkt.

Do jakich potraw dodawać słonecznik łuskany?

Słonecznik łuskany może uatrakcyjnić smak musli, owsianki, warto dodawać go do sałatek warzywnych oraz jogurtów. Wiele osób wykorzystuje ziarna słonecznika, przygotowując dania makaronowe. To znakomity dodatek do zup typu krem lub ciastek. Możliwości wykorzystania słonecznika łuskanego w kuchni jest naprawdę mnóstwo.

Zobacz więcej na parze:

Na Parze.pl