Kuchnia turecka jest jedną z najbardziej znanych kuchni świata! Cechuje ją przede wszystkim wyjątkowa aromatyczność i obecność mieszanki rozmaitych przypraw. Jeśli jesteśmy więc na wakacjach w Turcji, nie możemy odmówić sobie spróbowania kultowych już dań regionalnych. Wobec tego, z jakimi smakami tureckiej kuchni warto się zapoznać?
Kebab
Kebab to danie znane na całym świecie i spotykamy się z jego różnymi odmianami. Warto jednak zauważyć, że danie to przynależy do kuchni tureckiej, gdzie przygotowuje się kebab już od wielu lat. Podstawą tego dania jest marynowana baranina, przygotowywana na specjalnym ruszcie. To aromatyczna marynata odpowiada za głęboki i soczysty smak mięsa.
Co więcej, kebab w Turcji nigdy nie jest serwowane w grubej bułce, a jedynie na cienki placku chlebka lavas. Turecki kebab nie posiada także licznych sosów i dodatków. Zwykle do chlebka z mięsem dodawana jest natka pietruszki oraz cebula i pomidor- ewentualnie sos pomidorowy.
Meze
Kuchnia turecka z pewnością wielokrotnie nas zaskoczy, ale dania jakim jest meze nie można sobie odmówić. Meze to nic innego jak „małe dania” przekąski serwowane na tacy o zdecydowanym lub wręcz przeciwnie- łagodnym smaku. Meze ma przede wszystkim pobudzić nasze kubki smakowe przed daniem głównym.
Tureckie meze najczęściej składa się z sałatki- biały ser, oliwki i oregano- które skropione są oliwą z oliwek, a także z wędzonych wędlin, zapiekanego sera w towarzystwie warzyw. Całej desce meze towarzyszy również kilka smakowitych placuszków pide. W zależności od konkretnego regionu Turcji „skład” meze może się nieco różnić.
Simit
Simit to kolejna przekąska, którą może nas zaskoczyć kuchnia turecka. Z wyglądu simit przypomina świetnie nam znane bajgle. Jednocześnie receptura ich przygotowywania nieco się różni, a to sprawia, że simit jest absolutnie wyjątkową przekąską! Bajgle te są chrupiące z zewnątrz, zaś miękkie i puszyste w środku.
Tradycyjnie ich wierzch- jeszcze przed wypiekaniem – posypuje się ziarenkami sezamu, Tworzy się je z ciasta drożdżowego, które musi odpowiednio wyrosnąć, zanim słynne simit przybiorą odpowiedni, pleciony kształt.
Lahmacum
Lahmacum to absolutnie hit tureckiej kuchni i danie, które pokocha praktycznie każdy z nas. Lahmacum można określić mianem tureckiego „fast-food”, które nieco przypomina dobrą pizzę. Podstawę stanowi cieniutki, drożdżowy placek, który często wypiekany jest w towarzystwie ziołowych przypraw. Na placku tym z kolei znajduje się aromatyczne mięsne nadzienie z dodatkiem cebuli oraz papryczki chilli.
Zgodnie z turecką tradycją lahmacum musi być wypiekane w kamiennych piecach. Danie to cechuje się wyjątkowo mocnym aromatem przypraw, a także dość intensywnym, ostrym smakiem. Warto zauważyć, że mięsne nadzienie może mieć dwie wersje- ufra oraz gaziantep. W pierwszym wypadku mięso miesza się jedynie z zmieloną cebulą i ostrymi przyprawami, zaś w drugiej wersji, mięso mieszane jest ze zmielonymi ząbkami czosnku. Tuż przed zaserwowaniem, lahmacum skropione jest dodatkowo sokiem z cytryny- ewentualnie sokiem z limonki.