Przyrządzanie steków to sztuka, która wymaga umiejętności i doświadczenia. Żeby przygotować idealnie wypieczony kawałek mięsa, należy bowiem precyzyjnie dopilnować czasu i temperatury grillowania lub smażenia. Zgodnie z zasadami savoir-vivre, potrawa powinna być serwowana wraz ze specjalnymi sztućcami do steków. Zobacz, czym się charakteryzują i jak wybrać odpowiedni zestaw!
Czym się charakteryzują sztućce do steków?
Na rynku znajdziesz szeroki wybór sztućców, które różnią się designem, materiałem wykonania i przeznaczeniem. Standardowy nóż i widelec są przeznaczone do spożywania większości dań, dlatego taki zestaw stanowi podstawowy element zastawy stołowej. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku steków, z którymi nie poradzą sobie tradycyjne sztućce. Potrawa składa się bowiem z grubego kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, co nadaje jej charakterystyczną konsystencję.
Zjedzenie steka zwykłym nożem i widelcem byłoby nie tylko uciążliwe, ale i mogłoby naruszyć strukturę mięsa i spowodować utratę właściwej formy dania. Do spożywania specjału wykorzystuje się więc specjalne sztućce do steków o charakterystycznej konstrukcji, która ułatwia porcjowanie nawet twardych kawałków i umożliwia wygodne jedzenie.
Chuletero – nóż stekowy
W przeciwieństwie do tradycyjnych sztućców, te przeznaczone do spożywania steków mają nieco inną konstrukcję. Jako przykład może posłużyć Chuletero nóż stekowy z długim ostrzem wyposażonym w drobne ząbki. Mają one za zadanie ułatwiać precyzyjne porcjowanie mięsa z zachowaniem jego właściwej konsystencji. Chuletero nóż stekowy ma też ostro zakończone ostrze, na które możesz nabijać kawałki i wkładać je od razu do ust. Sztućce do steków mają też odpowiednio wyprofilowaną i wyważoną rączkę, dzięki czemu są wygodne w użytkowaniu.
Chuletero – widelec stekowy
Specyficzną konstrukcją charakteryzują się też widelce, które w kształcie przypominają tradycyjne sztućce. Różnice polegają na budowie ostrzy, gdyż Chuletero widelec stekowy jest wyposażony w trzy długie ostro zakończone zęby.
Dzięki nim bez problemu nabijesz nawet mocno wypieczony kawałek mięsa, bez ryzyka, że będzie się ślizgał po talerzu. Chuletero widelec stekowy jest w całości wykonany ze stali nierdzewnej, ale na rynku znajdziesz również modele z drewnianą rękojeścią. Sztućce stekowe mogą być także wyposażone w cztery zęby, jednak ilość ostrzy nie wpływa znacząco na komfort jedzenia.
Jak wybrać odpowiednie sztućce do steków?
Dobrej jakości sztućce do steków to inwestycja na wiele lat użytkowania, dlatego warto racjonalnie podejść do ich zakupu. Przy wyborze powinieneś zwracać uwagę na takie czynniki, jak:
- Design – sztućce do steków powinny komponować się ze stylem zastawy oraz aranżacją stołu, na którym będą podawane. Najbardziej uniwersalne są noże i widelce o klasycznym wzornictwie, które pasują do wszystkiego. Ciekawą propozycją są sztućce z kolekcji Amefa Chuletero, gdyż łączą w sobie minimalistyczną prostotę z nowoczesnym designem.
- Jakość – sztućce do steków powinny być solidne, ostre i wygodne w użyciu. Muszą mieć też dobrze wyprofilowane rękojeści i ostrza, które nie będą się łamać ani tępić. Ważne jest także, aby były wykonane ze stali nierdzewnej odpornej na korodowanie i łatwej w czyszczeniu oraz konserwacji. Takimi cechami wyróżniają się noże i widelce Amefa 18-10 wyprodukowane ze stopu zawierającego 18% chromu i 10% niklu.
- Ilość – w zależności od swoich potrzeb, możesz się zdecydować na zakup pojedynczych sztuk lub zaopatrzyć się w zestaw sztućców do steków przeznaczony dla kilku osób.
Sztućce do steków Amefa Chuletero mają tę zaletę, że sprawdzą się również w przypadku innych dań. Poradzą sobie bowiem z porcjowaniem twardych produktów, dlatego mogą być uniwersalnym pomocnikiem w kuchni
W czasie poszukiwania w sieci pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Chcę podziękować za Twoją pracę. Będę polecał to miejsce i często wpadał, aby przejrzeć nowe artykuły.