Na sukces lokalu gastronomicznego wpływa szereg czynników. Przemyślane menu, umiejętności kucharzy i wysoka jakość produktów, z jakich następnie powstają mniej i bardziej wyszukane dania, to podstawa. Jednak oprócz tego trzeba zainwestować w odpowiedni sprzęt pozwalający na szybkie przygotowanie potraw. Jakie urządzenia do gotowania wchodzą w skład podstawowego wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego?
1. Kuchenki i piekarniki
Nie może być mowy o gotowaniu bez możliwości obróbki cieplnej. Tym samym pierwszym sprzętem, jaki pojawi się w kuchni, będzie kuchenka. Kuchenki profesjonalne różnią się od tych przeznaczonych do użytku domowego pod względem wielkości parametrów. Jednak tak jak do domu mamy do wyboru kuchenki gazowe, elektryczne i indukcyjne. Każda z tych opcji ma swoje zalety, a wybór rozwiązania jest podyktowany możliwościami lokalu.
Tak samo nie można wyobrazić sobie profesjonalnej restauracyjnej kuchni bez dobrej jakości piekarnika konwekcyjnego. Jest niezbędny do pieczenia ciast i pieczywa, ale także wielu innych potraw, w tym mięsnych. Przy okazji wyboru piekarnika od razu najlepiej wyposażyć się w pasujące do niego blachy i ruszty.
Interesującą ofertę znajdziesz na stronie: https://primegastro.pl/kategorie/157-urzadzenia-do-gotowania
2. Grille i frytownice
Następne na liście sprzętów obowiązkowych będą grille i frytownice. Przez swoją popularność frytki są dostępne w ofercie zarówno restauracji, jak i barów. I chociażby z ich powodów dobrą frytownicę trzeba mieć. Jednak są one przydatne podczas tworzenia wielu innych przekąsek, do smażenia krewetek lub kurczaka. Do wyboru są frytownice gazowe i elektryczne.
Jeszcze więcej dań można przygotować na grillu. Ze względu na to, że dania grillowane cieszą się rosnącym powodzeniem, są coraz częściej wybierane przez klientów restauracji. Na grillu można przygotować dania na bazie warzyw, ryb i mięsa.
3. Urządzenia chłodnicze
Teoretycznie nie służą bezpośrednio do gotowania, ale odgrywają w tym procesie istotną rolę. Zapewnienie niskiej temperatury produktom spożywczym jest kluczowe dla zachowania świeżości i walorów smakowych. Aby więc gotowane potrawy były smaczne, chłodzenia takich składników jak mięsa, ryby, nabiał nie wolno bagatelizować. Wśród urządzeń z tej kategorii są przede wszystkim lodówki i zamrażarki, ale warto też pomyśleć o stołach chłodniczych, na których będzie można przygotowywać potrawy przy jednoczesnym zadbaniu o tym, by wymagające tego składniki były schłodzone.
4. Garnki i patelnie
Trudno mówić o gotowaniu bez wysokiej klasy garnków i patelni. Musi być ich sporo i to w różnej wielkości. Do tego musimy zwrócić uwagę na to, by były z grubym dnem, które dobrze przewodzi ciepło. Muszą być trwałe, mieć ergonomiczne uchwyty i nieprzywierającą powierzchnię.
Podsumowanie
Jak widać, lista urządzeń do gotowania nie jest być może długa, ale każdy z wymienionych elementów musi się w kuchni pojawić. Wybierając poszczególne sprzęty, trzeba dbać o ich jakość i trwałość, a wielkość dopasować do możliwości i rozkładu kuchni.