Zwyczajnie gotowane ziemniaki mogą z czasem się znudzić, dlatego też, aby przełamać rutynę, warto przygotować je w nieco inny sposób. Bardzo dobrą alternatywą dla klasycznie gotowanych ziemniaków mogą być ziemniaki na parze, które przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Dlaczego jednak warto ugotować ziemniaki na parze i w jaki sposób można je przygotować?
Ziemniaki na parze: dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób?
Składniki:
- 6 sztuk młodych ziemniaków,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania ziemniaków:
Przed przystąpieniem do gotowania na parze w pierwszej kolejności należy wybrać odpowiednie ziemniaki. W przypadku gotowania na parze najlepiej zdecydować się na małe ziemniaki, ponieważ znacznie szybciej od tych dużych staną się miękkie. Jeśli chodzi natomiast o smak, to najlepsze będą oczywiście młode ziemniaki, ponieważ te stare mogą być zbyt suche i dosyć często podczas gotowania się rozpadają.
Gdy odpowiednie ziemniaki zostaną już wybrane, należy je obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w talarki. W małej miseczce wymieszać ze sobą tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smarując przygotowaną w ten sposób mieszanką ziemniaki. W górnej części parowaru ułożyć ziemniaki (gdy woda zacznie się gotować), gotując je przez około 20 minut. Po tym czasie ziemniaki na parze powinny być już gotowe, dlatego też należy je wyłożyć na talerz, posypując szczyptą soli.
Przygotowywanie ziemniaków na parze jest dziecinnie proste
Jednak najistotniejsze w tym wszystkim jest to, iż warzywa gotowane właśnie w ten sposób zawierają znacznie większe ilości cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów niż te przygotowywane w tradycyjny sposób (czyli gotowane w garnku). Aby takie ziemniaki nie były jednak zbyt mdłe, warto ugotować je na parze z ziołami, dzięki czemu zyskają one zupełnie inny aromat i smak.
Jeśli jesteś kucharzem poszukującym nowych wyzwań, może zastanawiasz się, gdzie możesz wykorzystać swoje umiejętności kulinarne w niekonwencjonalny sposób. Oprócz klasycznych restauracji czy hoteli, istnieje fascynująca alternatywa – praca na statkach wycieczkowych. Tutaj nie tylko gotujesz dla zadowolonych gości, ale także eksplorujesz różnorodne kuchnie świata, dostosowując się do ich preferencji i oczekiwań. Podczas gdy w artykule prezentujemy przepis na najlepsze ziemniaki na parze, równocześnie zachęcamy do rozważenia propozycji pracy na statkach wycieczkowych, gdzie Twoje kulinarna pasja może być wykorzystana na całkiem nowym poziomie. Dla tych, którzy pragną zanurzyć się w niepowtarzalnym doświadczeniu kulinarnym, polecamy zapoznanie się z propozycjami pracy na statkach wycieczkowych, które otwierają szerokie możliwości dla ambitnych kucharzy.
A kiedy oliwa ? Zgaduje,ze razem z tymiankiem i czosnkiem ale moze wypadaloby napisac?