NaParze.pl

Gotowanie na parze

świeza ryba na parze z warzywami
Na Parze! Ryby - owoce morza

Świeża ryba na parze z warzywami

Informacje – Kategoria: Ryby – owoce morza
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 1
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK

Składniki:

  • ryba (świeża) 20-25 dag
  • RÓŻNE WARZYWA po 20 dag
  • marchew
  • kalafior
  • fasola szparagowa
  • brokuł
  • zielony groszek
  • brukselka
  • kapusta pekińska
  • cebule ze szcypiorkiem 2 szt.
  • olej 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania ryby:

Rybę oczyścić z zewnątrz i od środka, posolić i zostawić na 1-2 godziny. Marchewkę i kapustę pekińską pokroić w paski na surowo, a resztę warzyw dusić w całości kilka minut. Rybę gotować na parze 10 minut. Pokroić młodą cebulkę razem ze szczypiorem w paski długości 4-5 cm i rozdzielić na drobniejsze i posypać nią rybę, dodać warzywa surowe i duszone i podgrzać na rozgrzanej patelni.

Więcej o rybach na parze

Ryba na parze to świetna i zdrowa alternatywa dla ryby smażonej, jednak aby czerpać największe korzyści z jej spożycia, należy wybrać jej odpowiedni gatunek. Jaką jednak rybę warto wybrać i w jaki sposób przygotować przepyszną rybę na parze?

Ryba na parze w trosce o nasze zdrowie

Nie od dziś wiadomo, iż ryby powinny gościć w naszym menu kilka razy w tygodniu, ponieważ zawierają szereg cennych dla naszego zdrowia substancji a w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Najzdrowszym sposobem na przygotowanie smacznej i zdrowej ryby jest ugotowanie jej na parze. Jaką rybę na parze warto jednak przygotować? Najlepiej w tym przypadku zdecydować się na mintaja, dorsza, solę, tuńczyka lub łososia, ponieważ to właśnie te ryby wpływają najkorzystniej na stan naszego zdrowia.

Ryba na parze – poniżej inny przepis

Składniki:

  • 4 filety wybranej ryby,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • odrobina posiekanego koperku,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka ryżu

Sposób przygotowania:
Rybę na parze przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. W pierwszej kolejności należy ugotować ryż zgodnie z informacjami znajdującymi się na jego opakowaniu. Cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce, dodając do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać.

ryba-na-parze

Rybne filety należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, nacierając je następnie przygotowaną pastą. Przygotowane w ten sposób filety zrolować, układając na górnej części parowaru, przykrywając go oraz gotując przez około 10 minut. Ugotowany wcześniej ryż przesypać do miski, mieszając go z masłem i koperkiem. Gdy ryba będzie już gotowa, przełożyć ją na talerz, układając obok ryż oraz dekorując całość listkami natki pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *