Kategoria: Ryby – owoce morza
Czas przyrządzania: 30 min
Poziom trudności: ŁATWY
Ilość porcji: 1
Koszt potrawy: do 10 zł / porcja
Danie wegetariańskie: TAK
Składniki:
- ryba (świeża) 20-25 dag
- RÓŻNE WARZYWA po 20 dag
- marchew
- kalafior
- fasola szparagowa
- brokuł
- zielony groszek
- brukselka
- kapusta pekińska
- cebule ze szczypiorkiem 2 szt.
- olej 1 łyżka
- sól
Sposób przygotowania ryby:
Rybę oczyścić z zewnątrz i od środka, posolić i zostawić na 1-2 godziny. Marchewkę i kapustę pekińską pokroić w paski na surowo, a resztę warzyw dusić w całości kilka minut. Rybę gotować na parze 10 minut. Pokroić młodą cebulkę razem ze szczypiorem w paski długości 4-5 cm i rozdzielić na drobniejsze i posypać nią rybę, dodać warzywa surowe i duszone i podgrzać na rozgrzanej patelni.
Więcej o rybach na parze
Ryba na parze to świetna i zdrowa alternatywa dla ryby smażonej, jednak aby czerpać największe korzyści z jej spożycia, należy wybrać jej odpowiedni gatunek. Jaką jednak rybę warto wybrać i w jaki sposób przygotować przepyszną rybę na parze?
Ryba na parze w trosce o nasze zdrowie
Nie od dziś wiadomo, iż ryby powinny gościć w naszym menu kilka razy w tygodniu, ponieważ zawierają szereg cennych dla naszego zdrowia substancji a w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Najzdrowszym sposobem na przygotowanie smacznej i zdrowej ryby jest ugotowanie jej na parze. Jaką rybę na parze warto jednak przygotować? Najlepiej w tym przypadku zdecydować się na mintaja, dorsza, solę, tuńczyka lub łososia, ponieważ to właśnie te ryby wpływają najkorzystniej na stan naszego zdrowia.
Ryba na parze – poniżej inny przepis
Składniki:
- 4 filety wybranej ryby,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 50 g masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- pęczek natki pietruszki,
- odrobina posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- 1 szklanka ryżu
Sposób przygotowania:
Rybę na parze przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. W pierwszej kolejności należy ugotować ryż zgodnie z informacjami znajdującymi się na jego opakowaniu. Cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce, dodając do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać.
Rybne filety należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, nacierając je następnie przygotowaną pastą. Przygotowane w ten sposób filety zrolować, układając na górnej części parowaru, przykrywając go oraz gotując przez około 10 minut. Ugotowany wcześniej ryż przesypać do miski, mieszając go z masłem i koperkiem. Gdy ryba będzie już gotowa, przełożyć ją na talerz, układając obok ryż oraz dekorując całość listkami natki pietruszki.